×
Vyhľadávanie v blogoch

Nezvyčajné vytrvalé zeleniny

Ak si chcete ušetriť prácu, niektoré jednoročné plodiny môžeme kompletne nahradiť trvalkami. Viete, že špenát je chabou náhradou (chuťovo i obsahom živín) za mrlík všeliek, kozonoha, žihľavu alebo mladé listy kostihoja? Zemiaky nahradí topinambury - nemajú negatívne zdravotné účinky zemiakov (tj. solanín a tiež myseľ ohlupujúce butiláty, ktoré vznikajú pri ich trávení) a navyše u nás rastú bez práce ako trvalka. Síce menšími, ale vytrvalými a bujnými príbuznými môžeme nahradiť jednoročnú cibuľu aj cesnak. Divoká, vytrvalá Brassica oleracea môže nahradiť kapustu a iné kapustovité zeleniny.

Žihľava dvojdomá (Urtica dioica)
Porastie sama v pôde s dostatkom dusíka. Žihľavy sa dajú využiť na mnoho spôsobov - z mladej žihľavy je výborný špenát, ovocie a zelenina zabalená do sušených listov žihľavy dlho vydrží, nálev sa odporúča na umývanie vlasov, je liečivá. Poskytuje útočisko mladým lienkam, ktoré žerú vošky, sú jedinou potravou húseníc niektorých druhov motýľov. Okolité rastliny chráni pred hubovými chorobami, zhromažďuje ťažko dostupné živiny svojimi koreňmi a prenáša ich ďalej. Jícha zo žihľavy je tiež výborným hnojivom.

Čechrice voňavá (Myrrhis odorata)
Potrebuje úrodnú vlhkejšiu pôdu, slnko, polotieň. Môže byť celoročným zdrojom chutných listov s anízovou príchuťou. Stonky sú sladké, pri spoločnom varení tak znižujú kyslosť kyslého ovocia.

Kozonoha hostcová (Aegeopodium podagraria)
Na záhradke sa jej asi nezbavíte, čo vám ale nemusí vôbec vadiť, je to najchutnejšia a veľmi hojná "špenátovka". Je liečivá, robia sa z nej čaje, dáva sa do polievky, špenát je z nej najchutnejší. Tepelnou úpravou mizne jej typická vôňa. Rozdrvenú možno využívať aj v ľudovom liečiteľstve - prikladať na rany a boľavé miesta. Už Rimania ju pestovali ako zeleninu a jedli jej surové mladé lístky, ktoré sú výživné a dobré na chleba.

Mrlík všeliek (Chenopodium bonus-Henricus)
Jedia sa varené listy, byle a puky, hlavne na jar a v skorom lete, než stuhnú. Bol potravou našich predkov, skôr sa mu hovorilo planý špenát. Je dobrým zdrojom železa.

Stavikrv hadí koreň (Polygonum bistorta)
Vyhovuje mu vlhké stanovisko, rastie najmä na vlhších lúkach. Listy sú výbornou náhradou špenátu.

Šťavel záhradný aj divoký (Rumex patientia, R. acetosa)
Vyšľachtené záhradné formy sú veľmi chutné, listy sa používajú na okysľovanie pokrmov, šalátov a pre špeciálne polievky. Jedlé sú tiež korene a kvety.

Kostihoj lekársky (Symphytum officinale)
Po tepelnej úprave sú jedlé jeho mladé listy a výhonky. Strúhaný koreň je liečivý (vonkajšia aplikácia). Má vysoký obsah minerálov, bielkovín a vitamínu B12. Staršie listy kostihoja lekárskeho obsahujú alkaloidy, ktorých požívanie vo veľkom množstve poškodzuje pečeň, podľa výskumov vykonávaných na ľuďoch je však príležitostné požívanie rastliny, najmä mladých listov, úplne neškodné. Jícha z kostihoja je výborným hnojivom.

Slez pižmový (Malva moschata)
Je krátkovekou trvalkou, ktorá sa často sama vysemení. Vyžaduje slnko a priepustnú záhradnú pôdu. Listy môžu byť náhradou za hlávkový šalát do šalátových zmesí.

Štítok: Zelenina
Related articles

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa