×
Vyhľadávanie v blogoch

Chuť Ázie na českom stole, pestujte nielen pekinskú kapustu.

Bambus či zázvor si do záhrady síce každý neposadí, ale iným rastlinám sa bude aj v našich klimatických podmienkach dariť veľmi dobre.

Takzvané "greens" (listové zeleniny do šalátov alebo k rýchlej tepelnej úprave) tvoria veľkú skupinu ázijskej zeleniny. Chuť môžu mať rôznu, od nevýraznej alebo jemnej, až k pikantne horčičnej. "Greens" sú blízkymi príbuznými kvaky a okrúhlice, patria do čeľade kapustovitých. Ich nespornou výhodou pri pestovaní je rýchly rast a krátka vegetačná doba. Mladé krehké listy môžete žať už tridsať dní od výsadby. Horúce letné dni týmto zeleninám nesvedčia, pri dlhom dni vybiehajú do kvetu, optimálnym termínom pre ich výsev je leto, úroda potom prichádza na jeseň.

Rastlinám vyhovuje štruktúrna pôda, dobre zásobená živinami, a pravidelná zálievka. Ak chcete predĺžiť úrodu do neskorej jesene, zakryte zeleninu netkanou textíliou, aj keď ľahký mrazík rastliny nezničí. Textílie možno využiť aj u klíčiacich rastlín, prikrytím ich ochránite pred nezvanými návštevníkmi. Žať môžete buď celé rastliny, alebo ich zrezať tri až päť centimetrov nad povrchom pôdy tak, aby zostalo stredové srdiečko nepoškodené, potom spoľahlivo obrastú a vy sa môžete tešiť na druhú úrodu.

Najčastejšie sa z ázijských zelenín u nás pestuje pekinská kapusta. Výborných druhov však máte na výber viac:

Mizuna (Brassica rapa ssp. Japonica) - dlhé stopky, so strihanými, štíhlymi listami, ktoré tvoria mohutnú, 25 až 35 centimetrov vysokú ružicu s mnohými rastovými vrcholmi. Ideálne do šalátov aj na dusenie.vysoký obsah vitamínu C, draslíka a vápnika a naopak nízky obsah cukrov.

Mibuna (Brassica rapa ssp. Japonica) - veľmi podobná Mizuno typom rastu, listy má štíhle, ružičkového tvaru.

Komatsuna (Brassica rapa var. Komatsuna) - tiež sa jej hovorí horčičný špenát. Rastliny tvoria otvorenú ružicu s veľkými zelenými listami jemnej horčičnej chuti. Mladé rastliny sú výborné na šaláty, staršie sú výborné na dusenie alebo úpravu ako špenát. V ázijskej kuchyni sa listy konzervujú solením, sušením alebo sa nakladajú do sójového nálevu.

Jedlá chryzantéma (Chrysanthemum coronarium) - napr. odroda Maike, má jemné strihané listy bohaté na vitamíny, hlavne provitamín A, minerály a silice. Dobre obrastá, odrezávajú sa celé rastliny tesne nad zemou alebo sa môže zaštipnúť rastový vrchol, čím získate vetvenú rastlinu, z ktorej možno zbierať jemné bočné výhonky. V kuchyni sa využijú aj kvety - na zdobenie pokrmov. Z mladých listov pripravíte šaláty alebo je možné použiť ich ako prílohu k mäsu.

Japonská horčica - odroda RED GIANT - odroda listovej horčice s výrazným červeným zafarbením rebier a listových čepelí. Listy majú výrazne aromatickú chuť.

Čínska horčica (Brassica juncea) - pokrmom dá výraznú horčicovú chuť. Aróma je výraznejšia, ak je rastlina staršia. Pikantnosť starších listov je nezameniteľná. Mladé listy sa hodia do zmesí listových šalátov, staršie možno rýchlo podusiť v panvici wok napr. s kuracím alebo bravčovým mäsom.

Štítok: Zelenina
Related articles

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa