×
Vyhľadávanie v blogoch

Rakytník svojimi plodmi ozdobí zimnú záhradu, pokiaľ ho nespracujete včas

Rakytník úzkolistý, Hippophae rhamnoides, je opadavá drevina patriaca do čeľade hlošinovitých. Rastliny vyrastajú v kríky alebo malé stromy so žltkastými kvetmi a oranžovými plodmi. V dospelosti dorastajú do štyroch metrov. Pôvodne pochádza z oblasti Číny, Mongolska, Nepálu a Indie.

Kry majú dlhé tŕnisté výhony, ale dajú sa už zohnať aj odrody slabo tŕnisté alebo úplne beztŕňové. Rakytník je nenáročný na stanovisko – okrem iného aj preto, že na jeho koreňoch žijú hľuzové nitrofilné baktérie, ktoré viažu vzdušný kyslík a zásobujú ním celý ker. Navyše odoláva aj znečistenému ovzdušiu. Aj keď porastie v každej pôde, najvhodnejšie sú ľahšie, piesočnaté, priepustné pôdy bohaté na vápnik. Je spoľahlivo mrazuvzdorný, nenapadajú ho hubové choroby ani škodcovia, takže je vhodný aj na pestovanie v prírodných záhradách. Občasné prihnojenie aj zaliatie v suchých rokoch ocení – silnejšie porastie a dá väčšiu úrodu.

Najvyšší obsah vitamínov sa nachádza samozrejme v plodoch, ale obsahujú ich aj listy a kôra. Plody majú najčastejšie žiarivo oranžovú farbu a tvoria ich drobné kôstkovice, ktoré majú oválny alebo guľatý tvar. Aby ker splodil, musíme vysadiť samčie aj samičie rastliny v pomere 1:6. Ak sú rastliny staršie ako 10 rokov a už veľmi neplodia, zrežeme ich na trojročné drevo.

Rakytník mal významné postavenie v ľudovom liečiteľstve – užíval sa pri liečbe ochorení pľúc, pečene i kĺbových ochoreniach, ďalej tiež v miestnej kozmetike, pomáhal proti zahlieneniu aj zápalom pľúc, hojil sliznice, žalúdočné aj dvanástnikové vredy, reguloval krvný obeh, urýchľoval proces hojenia rán, stimuloval regeneračné procesy, mal pozitívny vplyv na choroby pečene. V tibetskej tradičnej medicíne stále patrí medzi vysoko efektívny regeneračný prostriedok, ktorý sa používa pri intoxikáciách a kardiovaskulárnych chorobách.

Farba plodov môže byť oranžová až červená a odvíja sa od obsahu karotenoidov. Chuť je závislá na množstve sacharidov, väčšinou sú však plody dosť kyslasté. Rakytník obsahuje vitamín B – B1, B2, B6, B3 (nikotínamid, vitamín PP) udržujú harmonickú funkciu centrálnej nervovej sústavy, B9 (kyselina listová) spôsobuje syntézu nukleových kyselín, krvotvorbu, rast a vývoj plodu. Vitamín C (kyselina askorbová), ktorý sa uchováva aj v produktoch z plodov už vyrobených. Vitamín D prispieva k správnemu rastu a vývoju kostí a tiež reguluje množstvo vápnika a fosforu v krvi. Vitamín E je dôležitým antioxidantom a ochrancom esenciálnych mastných kyselín, využíva sa pri chorobách ako je mužská sterilita, svalová dystrofia a tiež pri kardiovaskulárnych poruchách. Vitamín K, ovplyvňuje krvnú zrážanlivosť.

Plody majú veľmi mnohostranné využitie – sú z nich vynikajúce džemy, marmelády, pyré aj ovocné šťavy, možno z nich vyrábať tiež likéry, kompóty – a ak k nim pridáte ďalšie sladké ovocie, dajú sa z nich vyrobiť aj destiláty. Znamenitý je tiež rakytníkový olej, ktorý sa lisuje zo semien a rakytníková masť, ktorá sa najčastejšie používa proti popáleninám. Ovocie sa dobre zmrazuje, šupky sa po vylisovaní sušia a pridávajú sa do čajov alebo do müsli.

Related articles

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa