×
Vyhľadávanie v blogoch

Nielen palmu datľovú, avokádo alebo ananás môžete pestovať doma, skúste i tomel alebo kaki

Kaki, tento názov je v obchodoch používaný častejšie ako tomel, je to chutné ovocie, ktoré môžete pestovať i u nás. Ak si ho vypestujete zo semien, získate tak otužilú subtropickú rastlinu, pomerne nenáročnú na pestovanie.

Kaki je plodom ovocného stromu tomela japonského (Diospyros kaki) z čeľade ebenovitých (Ebenaceae), botanickým názvom druhu (Diospyrus) znamená Diovo ovocie. Inými názvami sa označuje napríklad kakichurma, ázijsky alebo japonsky persimmon, šaronské ovocie, kórejské mango a podobne. Ide o pomerne dekoratívny strom s ebenovým drevom a s lesklými tmavozelenými listami a nenápadnými kvetmi. Za to má veľmi výrazné plody v tvare paradajky o veľkosti 5 – 8 cm, oranžovej farby s väčším kalichom.

Tomel je pôvodnou rastlinou zo západnej a strednej Číny, kde rastie v nadmorskej výške 1200 m. Pestovaný je takmer vo všetkých subtropických a polotropických oblastiach sveta v podmienkach vlhkého, teplého leta a miernej, pomerne suchej zimy s najnižšími teplotami –1 až –4 °C. Najviac sa pestuje v Číne a Japonsku. Sú však už vyšľachtené odrody, ktoré krátkodobo znášajú teploty až –18 °C.

Aj keď je tomel pre nás exotickou rastlinou, patrí k tým odolnejším. V teplejších oblastiach našej krajiny, hlavne vinárske oblasti, je dokonca možné pestovať kaki celoročne vonku. Rastlina musí mať dostatok svetla, tepla a byť chránená pred vetrom a mrazom. Vhodným stanoviskom je pre ňu napríklad závetrie domu alebo chránený dvor. Pri pestovaní v nádobe vystačí s dobre priepustnou pôdou a dostatkom živín. Rastlinu je však potrebné včas zazimovať, ešte pred príchodom prvých mrazov, aby ste predišli jej poškodeniu. V našom zemepisnom pásme sú letné teploty vyhovujúce a postačujúce pre pestovanie tomela.

Plody tomela je potrebné nechať dozrieť, ak si ich chceme vychutnať. Na pulty našich obchodov sa dostanú ešte nezrelé, v tejto forme sa ale nekonzumujú, ale až pri plnom dozretí za týždeň až 12 dní pri izbovej teplote, získava ovocie na chuti a farbe. Zrelý plod má jasne oranžovú farbu, pri rozkrojení je mäkký a voňavý. Po dozretí, kaki čo najskôr skonzumujeme. Dôkladne umyté plody sa môžu konzumovať i so šupkou alebo jednoducho vydlabeme dužinu. Kaki je možné i sušiť. Využiť sa možu i do ovocných šalátov alebo ako ozdoba na želatinové zákusky.

Kaki má rovnako ako iné druhy ovocia priaznivý vplyv na náš organizmus, dôkazom toho je jeho využitie i v tradičnej čínskej medicíne. Pri pravidelnej konzumácii znižuje cholesterol v krvi, obsahuje antioxidanty, vlákninu, vitamín A, C a pretože je pomerne bohatý na vysoký obsah sacharidov, v zimnom období nám prospeje viac ako pojedanie vianočných sladkostí.

Štítok: Záhrada
Related articles

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa