×
Vyhľadávanie v blogoch

Pivonky môžete vysádzať i na jeseň

Vďaka nenáročnému pestovaniu patrí medzi obľúbené trvalky hoci kvitne len 14 dní.

Pivonky patria medzi najstaršie kultúrne pestované rastlinné druhy. Pestovali sa v ázijských záhradách už pred rokom 536. Rastliny z čeľade pivonkovitých je až 3000 druhov. Pestujú sa po celej severnej pologuli, predovšetkým v Stredomorí, na Kaukaze a v Číne nielen pre svoju krásu, ale tiež pre svoje liečivé účinky. Pestovaním viacerých druhov a odrôd predĺžime dobu ich kvitnutia až na dva mesiace.

Najčastejšie pestovaným druhom je pivonka veľkokvetá, hovorí sa jej tiež čínska (Paeonia lactiflora). Na trhu je výber z rady odrôd líšiacich sa nielen farbou kvetu, ale i výškou rastliny. Kvety sa objavujú na konci mája a v júni, sú bohaté, niekedy i viacfarebné (ponúkajú širokú škálu farieb od červenej, bielej cez fialovú až rúžovú) o veľkosti až 15 cm v priemere. Dorastá do výšky 100 cm.

Medzi prvými jarnými kvetmi rozkvitá pivonka úzkolistá s jemne strihanými listami a s veľkými červenými kvetmi. Dorastá do výšky 50 cm. Patrí medzi nižšie druhy, ale je veľmi obľúbená. Asi v polovici mája začína kvitnúť pivonka lekárska. Je mohutnejšia ako pivonka úzkolistá a dorastá do výšky až 80 cm. Kvety sú červenej farby, ktoré môžu získať až karmínový nádych, môžu byť i biele a ružové.

Pivónie môžeme vysádzať až do neskorej jesene. Vďačné budú za vlhkú humóznu záhradnú pôdu a slnečné stanovisko. Na stanovisku si necháme záležať, lebo im nevyhovuje presadzovanie. Jedná sa o trvalku, ktorá na vhodnom mieste s dostatkom priestoru ozdobí záhradu počas dlhých rokov. Nemajú rady zamokrené pôdy, v tieni pokvitnú malo.

Pred výsadbou pôdu starostlivo pripravíme. Vybrané stanovisko zryjeme do hĺbky aspoň 70 cm. Prídavok kompostu alebo hnoja bude len na úžitok. Novovysadené rastliny by sme mali chrániť pred mrazmi nástielkou (pred zimou je vhodné pridať ešte navyše 10 cm zeminy, môžeme ich zakryť i zhrabaným lístím či čečinou). Na začiatku jari prikrývku so zeminou odstránime. V ďalších rokov už to nie je nutné, pivonky sú totiž mrazuvzdorné. V dobe vegetácie ich pravidelne hnojíme. Na jeseň odstránime nadzemnú časť ustrihnutím.

Rastliny sú odolné proti škodcom a chorobám. Ak je daždivé leto môže sa objaviť pleseň – botrytída. Napadnuté časti rastliny je nutné ostrihať a spáliť. Objaviť sa môžu i práškové biele škvrny, ktoré ohrozujú najmä krížené hybridy. Na túto chorobu sa môžu použiť fungicídne postreky.

Related articles

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa