×
Vyhľadávanie v blogoch

V jesenných a zimných mesiacoch si môžete dopriať vlastnú, čerstvo vypestovanú zeleninu

Kvetináče nemusia slúžiť len k pestovaniu kvetín, predovšetkým pokiaľ vlastníte tie samozavlažovacie, ktoré ľahko premeníte v miniatúrnu kvetinovú záhradu.

Vhodnú nádobu alebo kvetináč naplníme substrátom. K výsevu použijeme výsevný substrát alebo substrát pre bylinky, ktoré neobsahujú zárodky chorôb a máme tak istotu, že nám nebude klíčiť i nežiadúcu burinu. Semienka vysievame na jeho povrch tak, aby medzi nimi boli pokiaľ možno medzery. Po vzídení musia mať sadeničky dostatok priestoru pre rozrastanie. Pokiaľ budú vysiate príliš hlboko, mohli by hniť. Semená ľahko prekryjeme slabou vrstvičkou substrátu a zalejeme. V počiatočných fázach rastu volíme zalievanie rozprašovačom, klíčiace semená nevyplavíme a nepoškodíme ani korienky. Nádobu môžeme prekryť i fóliou alebo sklom – substrát nebude tak rýchlo vysychať a umiestnime ho na okenný parapet s orientáciou na juh či východ. Koberec rastliniek sa vytvorí približne za dva týždne po výseve. Svieže zelené lístky môžeme zbierať postupným odstrihávaním. Nezabudnite vždy ponechať srdiečko, z ktorého vyrastú nové a nové lístky. Substrát udržujeme stále mierne vlhký, neprelievame. Pre stály prísun čerstvej zeleniny, stačí vysievať za hŕstku semien každých 14 dní.

A aké semienka vysiať? Komatsuna, mibuna, mizuna sú ázijské listové zeleniny, rýchlo rastú, majú veľké výnosy a na pestovanie sú nenáročné. Rovnako tak i šalát Dubáčik. Jedná sa o odrodu zelenolistého dubolistého šalátu vhodnú pre celoročné pestovanie. Šalát konzumujeme v čerstvom stave. Listy postupne odtrhávame alebo môžeme zbierať celé ružice. Vegetačná doba dubáčku je od výsevu 50 – 55 dní.

Doma v kvetináči môžete pestovať i reďkovky – rastú rýchlo, od výsevu semien do zrelých chrumkavých plodov uplynie len mesiac.

Doma môžete pestovať i bylinky, ktoré sú užitočným pomocníkom v kuchyni, ale i v domácej lekárničke. Semená byliniek sú skôr drobnejšie, preto ich nevysievame príliš hlboko. A aké bylinky pestovať a ako ich využiť?

  • Bazalka je výborná v kombinácii s paradajkami i k pokrmom z húb.
  • Na ochutenie hydiny a rýb je ideálny rozmarín, levanduľa, šalvia či tymian.
  • Šalvia, medovka spestria napr. tvarohové nátierky.
  • Mäta je výborná nie len k tradičnému uhorkovému šalátu, ale i k ovocnému šalátu a sladkým dezertom, rovnako ako medovka.
  • Majoránka ochutí zemiakové pokrmy.
  • Bez oregana sa nezaobíde žiadna dobrá pizza a cestoviny.
Related articles

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa