×
Vyhľadávanie v blogoch

Preneste si leto do kuchyne. Bylinky môžete pestovať i v zime – na okennom parapete.

Bylinkám sa dobre darí v exteriéri, ale ľahko ich môžete presadiť a v zime pestovať i za oknom v kvetináčoch. Bylinkový parapet poskytne čerstvé lístky do kuchyne, silice, ktoré sa uvoľňujú sa z listov spolu s odparovanou vodou, ľahko prevoňajú miestnosť a na ľudské zdravie a myseľ majú pozitívne účinky. Bylinky budú i prvou pomocou pri nachladnutí.

Ako sa o bylinky starať, aby pekne rástli a my sme z nich mali čo najväčší úžitok? Problémom pri pestovaní byliniek v zimných mesiacoch v bytoch je nedostatok svetla. Kvetináče s bylinkami umiestnite najlepšie na okenný parapet s orientáciou na juh alebo východ. Kvetináčom pravidelne otáčame, aby sa bylinky nevyťahovali za svetlom. Ideálna teplota pre prezimovanie byliniek je okolo 10 až 15 °C (napr. miesta pri okne na chodbe a medziokenné priestory, pokiaľ v nich teplota neklesá pod bod mrazu). Zníženému prísunu svetla a nižšej teploty je potrebné prispôsobiť zálievku – bylinky, až na vlhkomilnejšie výnimky ako je mäta, neznášajú premokrenie, ale v malých kvetináčoch im skoro vyschne pôda. Zalievame teda mierne a častejšie, aby sme rastliny „neutopili“.

Bylinky neprehnojujeme, všeobecne hnojivá príliš nepotrebujú, len pri rýchlení (teda intenzívnejšiemu spôsobu pestovania) im môžeme trocha dopriať. Bylinkám prispieva suchý vzduch vytápaných miestností, rovnako ako ostatným izbovým rastlinám. Veľmi im prospieva orosievanie listov i celkovo zvlhčovanie vzduchu. K tomu sa môžu využiť odparovacie misky, ktoré sa umiestnia pod kvetináč (okolo bylinky stúpa vlhkosť, pritom dno kvetináča s vodou v kontakte nie je). Zvýšená vlhkosť ochraňuje bylinky proti roztočom. Ak sa objavia roztoče alebo vošky, môžeme ich odstrániť prírodnou cestou, výluhom z paliny či zemiakovou vodou (zo zemiakov varených v šupke alebo samotných povarených šupiek) alebo prípravkom na báze repkového oleja a lecitínu, ktorý škodcom zalepí dýchacie otvory a inak je zdravotne úplne nezávadný. Použitie insekticídov na bylinky, pokiaľ ich chceme používať v kuchyni, nie je vhodné.

Najchutnejšie sú čerstvé bylinky, preto ich pridávame predovšetkým do šalátov. Do pokrmov pridáme bylinky až na konci prípravy.

Bylinky nám tiež poskytujú prvú a účinnú pomoc pri nachladnutí, bolesti v krku alebo únave. Pripravíme si nálev z podrvených koncov vetvičiek alebo vdychujeme ich samotnú vôňu. Pri rozmletí uvoľňujú liečivé vonné silice. Silice rozmarínu majú dezinfekčné účinky (zároveň i povzbudzuje), levandule a medovky sú upokojujúce, rovnako pomáhajú i yzop, saturejka, tymian, mäta a pamajorán. Liekom na zapálený krk je šalvia lekárska (z lístkov pripravíte nálev alebo ich môžete čerstvé žuvať).

Related articles

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa