×
Vyhľadávanie v blogoch

Korunkovka, kockovaná i kráľovska bude dominantou jarnej záhrady

Korunkovka kráľovská je ako rozkvitnutá kráľovská koruna. Oba druhy zaručene pritiahnu pohľady ako magnet.

Pozor, všetky časti korunkovky sú jedovaté, hlavne cibule! Vďaka tomu sú korunkovky celkom odolné proti škodcom.

Korunkovka kockovaná (Fritilaria meleagis) má ružové alebo fialové odtiene, sú však vyšľachtené a pestované i biele kvetiny. Zaujímavá je na nich pravidelná veľkosť jednotlivých šachovnicových polí a ich farebné rozlíšenie. Pôvodom pochádza zo Stredomoria a zo západnej Ázie. Je vhodná predovšetkým do skaliek alebo pod vyššie okrasné dreviny. Dorastá do výšky 15 – 45 cm. Kvety sa objavujú v marci až v máji.

Pestovanie nie je náročné, zvláštnu starostlivosť nepotrebuje. Vyhovuje jej stanovište s jasným rozptýleným svetlom až polotieňom. Pôda by mala byť veľmi dobre priepustná, hlinitopiesočnatá, stále vlhká, nie však rozmáčaná – cibule sú na extrémne vlhko a vysušenie veľmi citlivé. Cibuľky vysadzujeme na jeseň asi 6 – 10 cm hlboko, v mieste vysadenia je za niekoľko rokov početná skupinka kvitnúcich rastlín.

ďalších drobnokvetých druhov je nádherná F. aurea so žltými kvetmi. Podobné kvety, ale svetlejšie sfarbené má F. turbiformiss, F. carica má kvety jasno žlté, pripomína „žltú snežienku“, F. nigra má kvety temno červené, s nevýraznou svetlejšou kresbou, F. acompetala pochádza z Malej Ázie, jej kvety sú žltozelené s hnedo-fialovými škvrnami na vrchole a okrajoch okvetných listov, F. karelii má nežné, ružovo-biele kvety.

Častejšie v záhradách vidíme impozantnú korunkovku kráľovskú (Fritilaria imperialis). Je až meter vysoká, s neprehliadnuteľnými v okolíku usporiadanými kvetmi červenej alebo žltej farby. Pôvodne pochádza z Iránu, napriek tomu je v našich podmienkach odolná a prekvapivo nenáročná.

Darí sa jej takmer v akejkoľvek pôde, veľké cibule vysadzujeme najmenej 20 cm hlboko, aby boli chránené pred poškodením. Z cibúľ, ktoré sme na konci leta vysadili a prezimovali, vyrašia na jar malé „kráľovské korunky“ – prvým rokom nekvitnú. Výhodou starších, veľkých cibúľ je, že sa samé delia.

Tip: Vynikne hlavne v spoločenstve nižších cibuľovín menej výrazných farieb, ako sú narcisy, tulipány svetlých farieb či hyacinty. Pôsobivá je aj ako solitér.

Doporučujeme prikúpiť
Related articles

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa