×
Vyhľadávanie v blogoch

Zabudnuté rastliny okrasných záhrad - rozchodníky, hodia sa do suchých záhrad, skaliek aj na strechy

Rozchodníky by si rozhodne zaslúžili viac pozornosti, pretože vynikajú neobyčajnou rôznorodosťou a navyše mimoriadnou odolnosťou, čo sa určite do budúcnosti hodí, najmä ak sa budú letné teploty šplhať nad 30 °C. Oddávna sa subtropické druhy pestovali ako izbové rastliny, do záhrad sú však vhodné predovšetkým druhy mierneho pásma.

Do početného rodu rozchodníkov sa zahŕňa okolo 500 druhov, pôvodom sú predovšetkým z Európy, Ázie a Afriky, niekoľko druhov pochádza aj zo Severnej Ameriky. Botanicky sa radí do čeľade tučnolistové – Crassulaceae. Sú to jednoročné, dvojročné či vytrvalé byliny, vzácnejšie nízke kríky. Všetky druhy majú hrubé listy, ktorých pletivo slúži ako zásobáreň vody, pomáha im prečkať suché, nepriaznivé obdobia. Nájsť ich môžete na chudobných, skalnatých miestach v miernom pásme a v trópoch a subtrópoch.

Trvalkové rozchodníky nachádzajú v našich záhradách stále väčšie využitie. Sú ideálnymi rastlinami vhodnými do slnečných záhrad, pretože im nevadí horúco ani sucho. Pre tieto druhy sú typické mohutnejšie, trsnaté, vzpriamene rastúce ploché listy. Stonky obvykle dorastajú do výšky okolo 50–60 cm a nesú husté, väčšinou ploché kvetenstvo. Záhradu zdobia najmä na konci sezóny, v auguste až októbri, teda v období na kvety chudobnejším. Ich výrazne sfarbené mechúriky kvitnutie akoby predlžovali o ďalší mesiac. Na pestovanie sú nenáročné. Pokiaľ im zaistíte dostatok svetla a neprelejete ich, vydržia prakticky všetko a dokážu rásť mnoho rokov na jednom mieste.

Výborne sa kombinujú s jesennými kvitnúcimi kríkmi, trávami a trvalkami – obzvlášť tými, ktoré majú jemné olistenie a vytvárajú s veľkými mäsitými listami rozchodníkov pozoruhodný kontrast. Uplatnenie nájdu v moderných trvalkových záhonoch, dobre sa kombinujú v zmiešaných celoročných rabatoch pozdĺž stien alebo v jednoduchých výsadbách okolo vidieckych chalúp. V jesennej záhrade dotvárajú rozchodníky výnimočnú atmosféru pred neúprosne sa blížiacou zimou. Medzi trvalkové druhy patrí napr. rozchodník karpatský (Hylotelephium argutum), rozchodník nádherný (H. spectabile), rozchodník purpurový (H. telephi), rozchodník veľký (H. maximum).

Oveľa viac je vyšľachtených plazivých rozchodníkov. Vždy sa jedná o nenáročné trvalky vhodné predovšetkým do skaliek, korýt a misiek, ale aj ako lem záhonov. Najmä na suchých stanoviskách sú tieto trvalky a skalničky nezastupiteľné. Na skalkách využite predovšetkým nízke, plazivé a vankúšové druhy. Patrí aj medzi najvhodnejšie rastliny do tak extrémnych stanovísk, ako sú zelené záhrady na strechách budov. Medzi zástupcami patrí napríklad rozchodník šľahúnovitý (Sedum sarmentosum), rozchodník skalný (S. reflexum), rozchodník pochybný (S. spurium), rozchodník kamčatský (S. kamtschaticum) a jeho kultivar Variegatum. Budú prosperovať v priepustnej suchej pôde na teplom a predovšetkým slnečnom stanovišti. Rozkvitajú na začiatku leta v júni.

Related articles

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa