×
Vyhľadávanie v blogoch

Vyhadzujete hviezdicu prostrednú zo záhona? Pripravte si z nej šalát, je nabitá vitamínmi

Zdraviu prospešnými látkami, vitamínmi a minerálmi sú na jar nabité mladé lístky aj výhonky divorastúcich rastlín, navyše sú jemné, krehké a skvele chutia.

Ovčie rastliny môžeme v jarnom období využiť na očistu nášho organizmu. Práve na toto obdobie sa odporúča zaradiť očistné kúry a pôsty. Pokiaľ sa však na pôst necítite, môžete pridať pár byliniek do jedálnička. Obyčajné lúčne bylinky výborne dochutia aj chlieb natretý maslom či čerstvým syrom.

Na zber jarných lístkov planých byliniek si vyberajte vždy len čisté lokality, najlepšie na vlastnej záhrade alebo v prírode. Nevhodný je zber pozdĺž ciest, chodníkov a ciest. Lístky zbierajte pokiaľ možno krátko pred konzumáciou, dlhé skladovanie sa neodporúča a pred použitím bylinky dobre opláchnite pod tečúcou vodou. Nezbierajte byliny, pri ktorých si nie ste istí, zbierajte len tie, ktoré naozaj poznáte!

Hviezdica prostredná (Stellaria media) je záhradkármi vnímaná skôr ako úporná burina, môže však byť aj zdravou lahôdkou. Konzumovať sa dá v podstate celoročne, mladé výhonky často nájdeme v prírode aj v zime. Chutné sú do doby, než začne rastlina kvitnúť a tvoriť semená. Staršie rastliny nie sú také krehké a ich chuť môže byť ľahko horkastá. Rastliny majú vysoký obsah vitamínov C a E, trieslovín, horčín a saponínov, ďalej sa v nich nachádzajú karotén a minerálne soli s obsahom draslíka a horčíka. Pripraviť ju môžete ako šalát, alebo ho použiť ako prísadu do iného šalátu z ľubovoľnej zeleniny či cestovín.

Nielen pôvabným kvetom, ale aj cennou jarnou surovinou je sedmokráska obyčajná (Bellis perennis). Obsahuje vitamín C, minerálne látky, organické kyseliny, flavonoidy, inulín a ďalšie cenné látky. V kuchyni používajte len mladé lístky a kvety, ktoré na seba na jar nedajú dlho čakať a na záhrade sa objavujú medzi prvými.

Pozornosť venujte aj zádušníku brečtanovitému (Glechoma hederacea), tiež stojí za to. Rovnako ako všetky jarné rastliny obsahuje vitamíny (A, C), minerálne a biologicky aktívne látky. Lístky zádušníka musíte veľmi jemne pokosiť, pretože sú drsné, najmä ak neprejdú tepelnou úpravou. Zádušník je tiež skvelý do všetkých šalátov a do vaječných pokrmov, pre svoju korenistú chuť ho naše babičky pridávali aj do polievok.

Related articles

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa