×
Vyhľadávanie v blogoch

Nevšednú krásu chryzantém oceníte v trvalkovom záhone aj vo váze

Chryzantémy prezimujú v našich zimách obvykle bez problémov. Ako na záhony, tak na pestovanie v nádobách sa hodia chryzantémy zo skupiny Multiflora. Pri nákupe si vždy overte, že sú tie vami vybrané druhy mrazuvzdorné.

Aj tie zakúpené v obchode vám pri troche starostlivosti vydržia mnoho rokov. Doprajte im stredne ťažkú, priepustnú a humóznu pôdu a slnečné stanovisko. Nezabudnite na dostatok vlahy, pravidelné prihnojovanie v čase vegetácie (každé dva týždne) a zimný kryt.

Na zimu prisypte krík ľahšou zeminou (ideálne kompost v zmesi s rašelinou), tam, kde sú zimy tuhšie, použite ešte ľahký kryt z čečiny. Chryzantémy nezostrihávajte na jeseň po odkvitnutí, nechajte strih na jar, kedy odstránite kryt, rozhrabete zeminu a rastlinu nad zemou skrátite.

Ak pestujete chryzantémy v nádobách, potrebujú k úspešnému rastu zmes rašeliny a ornice (záhradnej zeminy) a pravidelné prihnojovanie. Na zimu zapustite nádobu do záhona, zasypte zeminou a prikryte čečinou.

Vďaka tejto starostlivosti sa vám chryzantémy odvďačia bohatým kvitnutím. Skoré odrody už koncom augusta, neskoré rozkvitajú až po polovici októbra. Približne po piatich rokoch trsy zjari presaďte, pritom ich môžete rozdeliť a chryzantémy si namnožiť.

Ani týmto rastlinám sa nevyhýbajú škodcovia a choroby. Medzi tie najúpornejšie patria vošky, ktoré napadajúce puky a neskôr aj kvety, tie následne deformujú. Ihneď po zistení výskytu použite chemický postrek, napr. prípravok Karate. Veľa škody môže narobiť háďatko margaréty, žijúce vo vnútri pletív chryzantém. Výsledkom jeho prítomnosti sú deformované kvety a bezlisté stonky (prvé príznaky sú však zameniteľné s iným škodcom či chorobou). Háďatko prezimuje v pôde a na jar napáda rastliny v mieste drobných poškodení listov. Odpudiť ho môžete skúsiť aksamietnicami alebo dezinfekciou pôdy (granulovaný Basamid).

V daždivom počasí sa šíri na rastlinách septorióza, poškodzuje listy hnedočiernymi škvrnami. Najlepšie pomôže chémia. Objaviť sa môže aj biela hrdza chryzantém. Ide o špongiu, ktorá vytvára na vrchnej strane listov žlté škvrny s ložiskami výtrusov na rube listov, ktoré schnú a opadávajú. Silne napadnuté rastliny musíme spáliť, prevenciou je zálievka podmokom. Pred postrekom odstránime napadnuté listy a ošetrenie opakujeme aspoň päťkrát, vždy po týždni.

Related articles

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa