×
Vyhľadávanie v blogoch

Sadíme a pestujeme – Chocholka

Chocholka (Eucomis) je veľmi dekoratívna okrasná cibuľovina, ktorú môžete poznať aj pod názvami "ananásový kvet" či "ananásová ľalia". Je to z toho dôvodu, že jej kvety pripomínajú samotný ananás. Pôvodom je z Južnej Afriky, kde rastie okolo vodných tokov a plôch na vlhkých lúkach.

Rastlina dorastá do výšky približne 60 cm a kvitne od júna až do augusta. Jej kvety obsahujú vysoké množstvo nektáru, vďaka tomu bude okolo rastliny poletovať medonosný hmyz.

Chocholka nie je u nás príliš známa, čo je škoda, pretože jej exotický vzhľad skvele oživí okrasný záhon, terasu či balkón. Navyše ju ľahko vypestujete aj v kvetináčoch či iných pestovateľských nádobách. Aby sa rastline v nádobe darilo, je nutné vybrať správnu veľkosť. Dôležité je, aby nádoba bola dostatočne hlboká a mala na dne odtokové otvory. Odporúčame na dno taktiež vložiť dobrú drenáž. Nezabudnite, že by kŕčok cibule mal zo substrátu vyčnievať. V letných mesiacoch rastline doprajte pravidelné zavlažovanie a hnojenie. Zaschnuté, žlté listy sa na jeseň odstránia a nádoba spoločne s cibuľou sa premiestni do chladnej a tmavej miestnosti.

Ak chcete, aby rastlina bola mohutnejšia a bohato kvitla, vysaďte ju na vonkajší záhon. Výsadba prebieha v priebehu apríla a mája. Rastlina nevyžaduje žiadne zvláštne podmienky, iba pravidelnú zálievku a prihnojovanie. Na zimu sa cibuľa vyberie z pôdy a nechá sa prezimovať v suchu a chlade.

Pestovanie chocholky však veľmi dobre zvážte, všetky časti rastliny sú mierne jedovaté a pri kontakte s rastlinou môže dôjsť k alergickej reakcii.

Related articles

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa