×
Vyhľadávanie v blogoch

Pestovanie cibule zo semien

Zberu sa síce dočkáme za dlhší čas, ale výsledky za to stoja, zo semien môžeme pestovať kvalitnejšie a trvanlivejšie odrody cibule, než zo sadzačky. Predtým sa cibuľa pestovala výhradne výsevom, spôsob výsadby zo sadzačky je výsadou posledných desaťročí.

Navyše sortiment odrôd na vysievanie je širší ako v prípade výsadby sadzačky, zahŕňa cibuľa veľmi atraktívna nielen farbou, ale aj tvarom a chuťou. Cibule sú dlhšie skladovateľné ako tie vypestované zo sadzačky a veľmi vitálne. Na 10 m2 priameho výsevu je potrebných 4,5 až 5,5 g osiva, jeden gram obsahuje 200–300 semien.

Semená cibule vysievame v prvej polovici marca do riadkov od seba vzdialených 25–30 cm. Vzídené rastliny vyjednotíme na 8–10 cm, aby si vzájomne nekonkurovali a mali dostatok priestoru. Cibuľa vyžaduje predovšetkým slnečnú polohu a záhrevné pôdy, potom máva jemnú a sladkastú chuť. Horšie vyzrieva v ťažkých, ílovitých, kyslých a studených pôdach, kde aj častejšie podlieha chorobám. Tiež sa jej príliš nedarí ani vo vyšších polohách s vlhšou klímou, kde tiež zle a pomalšie vyzrieva. Zo živín je pre cibuľu dôležitý predovšetkým fosfor a draslík. Dusíkaté hnojivá používame opatrne (nadbytok dusíka v pôde spomaľuje zrenie a uskladnená cibuľa dlho nevydrží).

Najčastejšie pestované odrody zo sadzačky

Všetana je osvedčená poloskorá odroda, veľmi dobre skladovateľná. Vegetačná doba od výsevu je 130 dní, pri výsadbe 90–110 dní. Cibuľa je oválneho tvaru s tenkým dobre zaťahujúcim krčkom. Dužina je biela až žltkastá, jemnej sladkastej chuti.

Štutgartská je osvedčená odroda s dobrými konzumnými hodnotami a výbornou skladovateľnosťou. Cibuľa je plocho guľovitá so zlatožltými až hnedastými suknicami. Dužina je biela, pevná a má ostrejšiu chuť.

Karmen je poloskorá odroda červenej cibule. Dužina je jemná, biela, pevná, s karmínovo červeným prefarbením medzi suknicami. Táto odroda má pikantnú chuť. Ide o veľmi dobre skladovateľnú odrodu.

Niektoré odrody cibule na výsev zo semien

Globo je neskorá odroda šalátovej cibule s vynikajúcimi chuťovými vlastnosťami. Cibuľa je veľká, široko elipsovitého tvaru a slamovo žltej farby. dlhú dobu vegetácie. Na dosiahnutie rekordnej hmotnosti sadivo radšej predpestujeme – semená vysievame vo februári. Pri zbere potom cibuľa váži až 1 kg. Z priameho výsevu v marci až začiatkom apríla, narastú cibule s nižšou váhou. Nie je vhodná na dlhodobé skladovanie.

Tosca je cibuľa dlho oválneho tvaru, ktorá sa veľmi ľahko krája. Má dobrú skladovateľnosť a vyznačuje sa značnou odolnosťou voči krčkovej hnilobe. Chuť je veľmi jemná, využíva sa predovšetkým do šalátov.

Blanco Duro je odroda sladkej bielej cibule lahôdkovej chuti. Cibuľa majú guľovitý tvar a dorastajú do hmotnosti 0,5–1 kg. Pestuje sa z priameho výsevu v marci a začiatkom apríla a vzhľadom na veľkosť výhonky vyjednotíme do sponu aspoň 30 x 10 cm. Vegetačná doba je pomerne dlhá. Úroda cibuľou sa vykonáva od konca augusta do septembra. Cibuľa nie je možné skladovať príliš dlho.

Related articles

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa