×
Vyhľadávanie v blogoch

Cezmína sa pýši tmavozelenými lesklými listami, na ktorých pozadí vynikajú jasne červené plody

Cezmíny sú kríky, ktoré zdobia záhradu po celý rok. Môžu mať aj ozdobne vykrajované alebo dokonca svetlo panašované listy. Červené plody septembra na vetvičkách ako malé korálky zotrvávajú na kríkoch od jesene až do jari. Cezmíny teda priamo nabádajú k výsadbe do pôvabnej okrasnej záhrady, uplatnia sa ako atraktívna drevina, a to ako v skupinovom, tak v solitérnom využití. Kríky dobre znášajú rez a dajú sa dobre tvarovať do živých stien a plotov.

Cezmín je vyšľachtených cca 400 druhov, z ktorých niektoré tvoria kríky, iné môžu dorastať aj do veľkosti stromov.

Druh, ktorý je známy z vianočných pohľadníc, sa nazýva cezmína ostrolistá (Ilex aquifolium). Ide o pomerne otužilý a húževnatý ker. Prvá cesmína ostrolistá bola v Čechách vysadená okolo roku 1880 v zámockom parku na Sychrove. Je typická tuhými, na okraji zúbkovanými listami, ktoré sú zelené aj v zime. Boli vyšľachtené aj kultivary s listami panašovanými, t. j. že okraj listov má žltú až striebornú farbu.

Cezmíny rastú pomerne pomaly, ale dožívajú sa vysokého veku, dokonca až 300 rokov. Rastlina vyžaduje teplé stanovište, chránené predovšetkým proti zimnému slnku, najlepšie v polotieni. Pôdu pri výsadbe obohatíme rašelinou a mala by byť dobre priepustná. V zime je lepšie ker prekryť čečinou alebo lístím, pretože v mrazivých zimách môže namrznúť. Pred nástupom mrazov a zamrznutím pôdy cezmínu dôkladne zalejeme. Dôkladná zálievka má priaznivý vplyv na prezimovanie rastlín. Najmä v zime cezmíne škodia vysušujúce vetry, avšak nevadí jej znečistené ovzdušie. Znáša pomerne dobre rez, u pestrolistých kultivarov pravidelne odstraňujeme výhony s úplne zelenými listami. Kvôli násade plodov musíme vysadiť spoločne samčie a samičie rastliny, väčšina druhov nie je samosprašná. Ale aj tu sa nájdu výnimky. Samosprašným typom, ktorý vytvára plody aj po zasadení jednej rastliny, je kríženec vyššie menovaného druhu, cesmína altaklerenská (Ilex x altaclerensis).

Zaujímavým druhom je aj cezmína preslenitá (Ilex verticillata), jej plody dozrievajú skôr ako u predchádzajúceho druhu, a to už v októbri alebo začiatkom novembra. Listy opadajú, ale na kríku zostávajú plody ďalej, niekedy až do Vianoc aj dlhšie. V tomto období ich môžeme využiť aj ako rezanú dekoráciu do interiérov, s obľubou si na nich pochutnajú aj niektoré druhy vtákov. Pre zberateľov je zaujímavým druhom cezmína vrúbkovaná (Ilex x Renata), ktorá pochádza z Japonska. Je veľmi husto vetvená a pozvoľna rastie. Listy sú malé, husto vrúbkované a plody sú čiernej farby.

Odporúčame zakúpiť radšej menšie rastliny, väčšie rastliny sa totiž po výsadbe horšie ujímajú. Vysádzame ich s koreňovým balom, najlepšie na jar, aby do zimy dostatočne zakorenili.

Related articles

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa