×
Vyhľadávanie v blogoch

Advent by mal byť obdobím pokoja a rozjímania, poznáte tradície a zvyky, ktoré sa spájajú s týmto obdobím? 2. časť

V prvej časti článku ste sa dozvedeli, že medzi tradície a zvyky adventu patrí adventný veniec, rezanie vetvičiek stromov, Mikuláš s čertom a anjelom, imelo či pečenie medovníčkov. V tejto časti sa zameriame na zvyšné tradície a zvyky, ktoré určite spozná každý.

Dlhé čakanie na Štedrý deň deťom spríjemní adventný kalendár. Jeho podoba môže byť rôzna, jedno majú ale spoločné, nesmie chýbať malinký darček na každý deň.

Tiež u vás doma zostavujete betlehem? Ide o krásny vianočný zvyk, napríklad v Taliansku ľudia nezdobia vianočný stromček a namiesto neho sú symbolom Vianoc práve jasličky.

K vianočným tradíciám patrí samozrejme vianočka, tá už to má aj v názve. Predtým sa do vianočiek náhodne zapekali mince, ten, kto mincu v pečive našiel, mal byť po celý ďalší rok zdravý a minca mu predpovedala aj bohatstvo. Keď sa však pri pečení vianočka nepodarila a popraskala, značilo to nešťastie.

Ešte v 16. storočí bol zvyk zdobenia vianočného stromčeka považovaný za pohanskú tradíciu a katolícka cirkev tento zvyk neuznávala. Pôvodne sa stromčeky do izbičky vešali za špičku k stropu, niekedy dokonca špičkou dole. Stromčeky sa zdobili perníčkami, prípadne mašľami, slamenými ozdobami a pod. Stromček, ako ho poznáme dnes, je teda modernejšou verziou.

V pohanských oslavách slnovratu má svoj pôvod aj pečenie cukroviniek, kedy malo ochrannú a obradnú funkciu, postupne sa však stalo slávnostným pokrmom a symbolom rodinnej pohody.

Aj misa s ovocím má svoj tradičný, dnes možno už menej známy význam. Je symbolom poďakovania za dobrú úrodu a modlitbou za bohatú úrodu aj v budúcom roku. K tradičnému ovociu je možné pridať orechy, sušené ovocie i ovocie tropické ako symbol sviatkov hojnosti.

Vianočná hviezda, rastlina, ktorej vianočný príbeh sa začal písať pred 200 rokmi v botanickej záhrade vo Filadelfii. Poinsettie inak tiež nádherný prýštec pochádza zo Strednej Ameriky, odkiaľ ju veľvyslanec Joel R. Poinsett priviezol pred Vianocami roku 1825. Patrí k nej príbeh chudobného dievčaťa, ktorej sa zjavil anjel a poradil jej, aby práve narodenému Ježišovi ako darček natrhala obyčaj. Dievča tak urobilo a položilo rastlinku pred oltár v kostole, tá čoskoro obrazila tmavo červenými listami a stala sa krásnou a oslavovanou vianočnou hviezdou. Ak chcete, aby dlho vydržala, chráňte ju pred prievanom a premokrením. Nikdy ju nekupujte na trhu, alebo tam, kde dlhšiu dobu stojí vonku na zime alebo v prievane, je teplomilná a chlad jej nesvedčí. Pôvodná zeleno-červená farba jej pristane, ale zaujímavé sú aj ďalšie vyšľachtené farebné kombinácie, napríklad zelená s bielou, svetlo ružovou, zlatisto žltou alebo oranžovou.

Related articles

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa