×
Vyhľadávanie v blogoch

Advent by mal byť obdobím pokoja a rozjímania, poznáte tradície a zvyky, ktoré sa spájajú s týmto obdobím? 1. časť

Pravým významom adventu je upokojenie a rozjímanie. S dnešným zhonom, honbou za darčekmi, vymetaním všetkých kútov v byte a napečením dvadsiatich druhov cukroviniek to nemalo naozaj nič spoločné. Je to obdobie 4 nedieľ pred Štedrým večerom. Slovo advent je pôvodom z latinčiny. "Adventus" znamená v preklade príchod a odkazuje na príchod Spasiteľa. Pôvodne sa v tomto období držal aj pôst pred začatím slávnostného vianočného obdobia, ktoré nasleduje a začína hneď po západe slnka na Štedrý deň. S adventom sa spája mnoho tradícií a zvykov, dodržiavate niektorý z nich aj vy doma?

Typickým symbolom je adventný veniec. Sú na ňom 4 sviečky a každú adventnú nedeľu sa postupne zapaľuje o jednu sviečku viac. Tri sviečky by mali byť fialové alebo modré a jedna ružová. Fialová farba symbolizuje upokojenie a pokánie. Ružová je zase farbou radosti a šťastia. Na prvú adventnú nedeľu sa zapaľuje, tzv. sviečka prorokov (je pamiatkou na prorokov, ktorí predpovedali narodenie Ježiša Krista). Druhú adventnú nedeľu sa zapaľuje druhá fialová sviečka, tzv. betlehemská (reprezentuje lásku a predstavuje Ježiškove jasličky). Tretiu adventnú nedeľu sa zapaľuje ružová sviečka, tzv. pastierska, ktorá vyjadruje radosť z toho, že pôst je takmer na konci. Štvrtú adventnú nedeľu sa zapaľuje posledná fialová sviečka, tzv. anjelská, ktorá predstavuje mier a pokoj. Všetci potom uznávajú bielu farbu, ktorú môžete využiť pre sviecu číslo päť, ktorá sa nedáva priamo na veniec, ale vkladá sa do jeho stredu (na Štedrý deň by už adventný veniec nemal stáť na stole, ale dáva sa nabok). Do stredu venca položte tanierik a naň postavte veľkú bielu sviecu, tá symbolizuje biele svetlo, ktoré prerazilo tmu (prichádza svetlo, slnko, už sa máme zase na čo tešiť).

Tradícia "barboriek" a rezanie vetvičiek stromov, ktoré potom môžu do Vianoc vyrásť sa spájajú k sviatku sv. Barbory. Najčastejšie ide o vetvičky z čerešne, nemusí to však byť pravidlom a vhodné sú napríklad aj vetvičky gaštanu. Keď vetvička do Vianoc vykvitla, prinášala do domu šťastie a slobodným dievčatám predpovedala svadbu.

U niektorých obľúbenou u iných zatracovanou tradíciou je Mikuláš s čertom a anjelom. Deti, ktoré boli poslušné, dostanú sladkosti a darčeky, a tým, ktoré hnevali, nesie len uhlie a zemiaky. Vedeli ste, že sv. Mikuláš je reálnou postavou, ktorá sa narodila na území dnešného Turecka do rodiny rybárov? Potom, čo Mikuláš osirel, rozdal všetok svoj majetok chudobným, je preto symbolom štedrosti. Tradíciu, ako ju poznáme dnes, vznikla zhruba v 10. storočí v Nemecku. U nás sú prvé zmienky o mikulášskej nádielke od 14. storočia.

Neoddeliteľnou súčasťou adventu je aj imelo, ktoré má prinášať do rodiny šťastie a požehnanie, podľa keltskej tradície však imelo nesie aj plodnosť. Tí, ktorí sa pod imelom pobozkajú, majú zaistenú vzájomnú lásku do budúcich Vianoc.

Nesmieme zabudnúť na pečenie perníčkov. Advent zhruba zodpovedá dobe, ktorú tradičné medové perníčky potrebujú na zmäknutie. Na Slovensku a v Česku táto tradícia siaha až do 12. storočia. Perníčky môžete využiť aj ako ozdoby na stromček.

V druhej časti nájdete zvyšné tradície a zvyky, ktoré sa s týmto obdobím spájajú!

Related articles

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa