×
Vyhľadávanie v blogoch

Plánujeme jarné výsadby - aké sú najobľúbenejšie jarné trvalky?

Aj u vás už prvé vločky zasypali záhradu? Teraz začína to správne obdobie plánovania nových výsadieb, úprav záhrady.

Keď vezmete do ruky papier a ceruzku, zamerajte sa nielen na okrasné kríky, ale aj na zakomponovanie jarne kvitnúcich trvaliek do vášho záhradného konceptu. V prvom rade si ujasnite, na aké svetové strany je záhrada orientovaná a kam (na aké stanovište) chcete trvalky vysádzať. Je tam väčšinu dňa tieň s vlhkou pôdou? Alebo naopak plné slnka, a teda poludňajší úpal, ktorý nie všetkým druhom svedčí. Budete výsadbu ladiť do jednej farby, alebo to bude mix, ktorý vám pripomenie prázdniny u babičky na vidieku?

Takou univerzálnou jarne kvitnúcou trvalkou, ktorá si typ pôdy nevyberá a bude sa jej dariť na slnku aj v tieni, je prýštec. Pryšce sú jednými z najrozmanitejších rodov medzi rastlinami. Vo svete ich nájdeme cez 2 000 druhov a nájdete medzi nimi jednoročné rastliny, trvalky, byliny, kríky a dokonca aj stromy. Veľa ich je so sukulentnou povahou, niekedy sú aj pichľavé, inokedy bez tŕňov. Dorastajú do výšok od 10 do 90 cm a pestujú sa ako záhradné aj izbové rastliny. V histórii ľudového liečiteľstva boli používané ako účinné preháňadlá.

Na suchú skalku na slnku odporúčame vysadiť taričku, ktorá vám zaistí záplavu farebných kvietkov na zelených vankúšoch. Farebná škála je široká, vyberať môžete od ružovej, cez fialovú a kombinovať s bielou. Obľúbenou stálicou pre skalky je poniklec a lomikameň.

Slnečný záhon s ľahkým pritienením bude vhodný pre plamienky (Phlox). Ide o trvalku našich babičiek, ktorá zažíva veľký návrat. Bude sa jej dariť všade, kde bude mať dostatok svetla, odpustí vám aj začiatočnícke prehmaty, ľahko sa množia a čo viac, nádherne kvitne voňavými kvetmi, ktoré prilákajú do záhrady včely a motýle. Skombinovať ich môžete s romantickými sasankami a zvončekmi.

Zvončeky si do záhrad našli cestu už v stredoveku, kedy sa pôvodné voľne rastúce druhy začali pestovať ako kultúrne rastliny, a neskôr potom prešli búrlivým vývojom, na konci ktorého sú tie najkrajšie záhradné kultivary. Sú nenáročné na pestovanie, bohato kvitnú (u niektorých druhov až do septembra), a majú schopnosť prispôsobiť sa každému prostrediu. Na vhodnom stanovisku väčšinou netrpia žiadnymi chorobami, ani škodcami. Len pozor na ulitníky – tí dokážu predovšetkým mladé sadenice zlikvidovať v priebehu niekoľkých hodín. Podsadiť ich môžete farebnými prvosenkami.

A čo na vlhký záhon v polotieni alebo úplnom tieni? Ako prví vás na jar môžu privítať čemerice. Nehodia sa však na záhrady, kde všetko ochutnávajú menšie deti, pretože sú väčšinou jedovaté. Veľkú radosť však robia včielkam, pretože im poskytujú veľa peľu. Dariť s ním bude pod korunami listnáčov alebo ako spodné poschodie pod kríkmi, uplatní sa aj v balkónových kvetináčoch alebo ako okrasné lemovanie pozdĺž chodníkov. Okolo nich môžu po celý rok rásť zaujímavo farebné listy heuchery. Ich listy majú toľko farieb, koľko si ich len viete predstaviť. Väčšina kultivarov je ozdobná listom dlho do zimy, niektoré dokonca až do jari. Ak máte radi lesnú atmosféru, tak ich doplňte menej známym zbehovcom, chochlačkou alebo tiarellou a v neposlednom rade pľúcnikom, modré odtiene podčiarkne nezábudka.

Related articles

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa