×
Vyhľadávanie v blogoch

Čím povzbudiť trávenie, aby sme sa lepšie vysporiadali s ťažkým jedlom?

Sviatky sú časom plným skvelého jedla a pitia a mnohokrát sa podobajú obžerstvu. Vyprážané rezne a kapor, zemiakový šalát a cukrovinky dávajú nášmu tráveniu pekne zabrať. Ktoré bylinky a korenie vášmu žalúdku môžu pomôcť?

Najvšestrannejšími guličkami medzi korením sú semená koriandra. Koriander býva súčasťou sladkých perníkových korenín, karí alebo chlebovej zmesi – bez neho to jednoducho nie je ono. Pomáha pri nadúvaní, ničí škodlivé baktérie v črevách a to najdôležitejšie, prečisťuje organizmus. Pokiaľ trpíte nechutenstvom, pripravte si čaj či odvar zo semien koriandra. Ľuďom s poruchami zrážanlivosti krvi sa neodporúča konzumovať koriander!

Klasikom medzi pomocníkmi s trávením je rasca. Ten by nemal chýbať na žiadnej nedeľnej pečienke, ale ani v iných horšie stráviteľných pokrmoch, pretože stimuluje tráviace šťavy. Ak je vám ťažko a máte žalúdočné kŕče, prvá pomoc poskytne pár rozžuvaných semienok.

Jedným z najaromatickejších korení vôbec je fenikel. Poznáte ho na „prvý čuch“, či už zvolíte podobu čaju alebo dochutenie pokrmu. Nechýbajú ani v čajoch pre najmenších. Podporuje normálne trávenie, pomáha od pocitu nafúknutého brucha a lieči kŕče v žalúdku a v črevách. Po ťažkom jedle je šálka čaju z feniklu vhodným digestívom.

Jeho povesť ho predchádza, a nie pre nič za nič. Borievka má totiž na svedomí chutné pokrmy z diviny a tučného mäsa. Medzi prednosti borievky patria silné detoxikačné, antibakteriálne a dezinfekčné účinky, preto robí žalúdku veľmi dobre.

Ligurček patrí medzi obľúbenú ingredienciu do polievok. Jeho intenzívna chuť ju nie len perfektne dochutí, ale aj zvýrazní jej prirodzenú chuť. To ale nie je jediný dôvod, prečo by sme mali ligurček pestovať v záhradkách. Táto účinná bylinka podporuje chuť do jedla, zlepšuje trávenie a potláča nadúvanie.

Medzi najznámejšie bylinky, podporujúce normálnu činnosť tráviacej sústavy a čriev, sa radí mäta. Táto pestovateľsky nenáročná bylinka pomáha od rôznych črevných problémov, poruchách trávenia a nechutenstva. Vďaka svojim blahodarným účinkom ju nájdeme takmer v každej čajovej zmesi, podporujúcej trávenie. Odporúčame si však pripraviť šálku čaju z čerstvej mäty a na zimu si listy usušiť.

Po zázvore siahneme najčastejšie pri prechladnutí, ale to nie sú jeho jediné zdraviu prospešné účinky. Zázvor navyše podporuje normálnu funkciu trávenia a pomáha pri miernych nevoľnostiach. Pokiaľ nemáte po ruke čerstvý kúsok koreňa, využite aspoň jeho kandizované formy.

Related articles

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa