×
Vyhľadávanie v blogoch

Semená klíčkov možno pestovať celoročne

Klíčkylacnou alternatívou, ako si počas celého roka zaistiť potrebné vitamíny, enzýmy a minerály. Klíčky sa konzumujú čerstvé, aby sa v nich nezničili cenné živiny. Skvele obohatia namastený chlieb, šaláty či nátierky. Je možné ich tiež využiť v teplej kuchyni, ale dôležité je, klíčky pridávať až po dokončení pokrmu.

Ich pravidelnou konzumáciou sa vám zlepší imunita a trávenie, navyše pomôžu pri detoxikácii organizmu či redukcii váhy.

Pestovanie

Pokiaľ ste si vyhradili nízky rozpočet, postačí vám obyčajná miska s vatou. V opačnom prípade odporúčame na klíčenie využiť špeciálnu klíčiacu misku, ktorá celý proces pestovania veľmi uľahčí. V našej ponuke nájdete misku s tromi poschodiami, v ktorých môžete súčasne nechať klíčiť rôzne druhy semien či pestovať semená postupne a zaistiť si tak výhonky v rôznych fázach zrelosti.

Na urýchlenie klíčenia je vhodné najprv semená prepláchnuť a nechať ich namáčať vo vode. Dĺžka namáčania sa odvíja od druhu semien. Potom sa semená rozprestrú po miske a minimálne dvakrát denne sa preplachujú, aby sa netvorila na semenách pleseň.

Klíčky sú na konzumáciu zhruba po 3–6 dňoch, výhonky po 10–14 dňoch, opäť záleží na druhu plodiny. Niektoré je možné potom skladovať týždeň až dva týždne v chladničke.

Čo klíčiť?

Klíčiť sa dá prakticky všetko – obilniny, strukoviny či zeleninu. Nepoužívajú sa však semená na výsev, pretože sú už namorené, preto odporúčame semená klíčkov v BIO kvalite. Vypestovať si môžete napríklad reďkovku, žeruchu, hrášok, cícer, mungo, adzuki, šošovicu, pohánku, jačmeň a pod. Výber je naozaj široký, dávajte si však pozor, aby ste vyberali semená, ktoré budú dobre stráviteľné pre váš organizmus.

Related articles

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa