×
Vyhľadávanie v blogoch

Akú zeleninu môžete vysiať aj v auguste?

Zber ovocia a plodovej zeleniny ako napr. paradajok, paprík, uhoriek, cukiet a baklažánov je v plnom prúde, môžete však vysiať ďalšie semená na jesennú úrodu alebo na zber skoro na jar.

Zatiaľ čo cibuľu pestovanú zo sadzačky alebo semien už zbierate a pripravujete na uskladnenie, ozimnú môžete práve teraz začať vysievať, v budúcom roku poskytne veľmi skorý zber. Už v apríli bude možné žať mladé cibuľky so zelenou vňaťou, v júni potom bude dozrievať. Vyberajte dobre, zasiať treba skutočne ozimnú odrodu (na trhu je niekoľko druhov, vrátane cibule sečky pre opakovanú úrodu vňati). Vysejte ich do ľahšej pôdy, cibule by mali do zimy stihnúť povyrásť. Semená sa vysievajú hustejšie, 8 cm od seba a do riadkov vzdialených 20–30 cm. Ideálna hĺbka výsevu je až 2 cm. Pôdu udržujte mierne vlhkú, jednotenie potom môžete odložiť až na jar, niektoré sadeničky zimu nemusia prežiť.

Pochádza zo Španielska a darí sa mu aj nás. Zhora čierny, vo vnútri biely, krehký, má jemnú, sladkastú chuť, kto? Čierny koreň. Je výborný do šalátov, uvarený pripomína špargľu. Má vysoký obsah inzulínu, a tak prospieva diabetikom, je prospešný pri dne a reumatických chorobách, uplatní sa pri redukčnej diéte. Pôda by mala byť kyprá, priepustná, bez kameňov. Stanovište skôr v polotieni ako na priamom slnku. Semená sa vysievajú do riadkov vzdialených od seba cca 30 až 40 cm a do hĺbky 3–4 cm. V prvom roku sa vytvára prízemné ružice listov a štíhle asi 30 cm dlhé korene. Druhým rokom vyrastá stonka, nesúca voňavé žlté kvety. Koreň sa oplatí zbierať až v tejto dobe, aj keď ochutnať ho môžete už na jeseň.

Na šalát nie je nikdy neskoro. Šaláty určené na rezanie listov rastú rýchlo. Pokiaľ bude jeseň priaznivá aj hlávky sa stihnú zavinúť, prípadne im pomôže, pokiaľ budú chránené skleníkom, fóliou alebo netkanou textíliou. Semená vysievajte plytko, ideálna hĺbka je 0,5 až 1 cm.

Vyskúšať môžete aj valeriánku, ktorú možno žať až do prvých mrazíkov. Semená vysejte do rýh 1 cm hlboko, s rozostupmi medzi riadkami asi 25 cm. Vyrastené sadeničky je nutné vyjednotiť na vzdialenosť 15 cm od seba. Po výseve pôdu dobre zalievajte a odstraňujte burinu medzi riadkami. Pôda obohatená kompostom a v priebehu rastu raz týždenne zálievka obohatená výluhom zo žihľavy alebo skvaseným hydinovým trusom mu bude svedčiť.

U nás nie je príliš pestovaný, ale za skúšku stojí. Listovú zeleninu podobnú šalátu, endiviu, možno vysiať na vonkajšie záhony pod netkanú textíliu, alebo do skleníka či pareniska. Sadenice potom potrebujú priestor približne 30 x 30cm. Je rastlinou krátkeho dňa. Vďaka obsahu intybínu povzbudzuje chuť do jedla. Vytvára veľké hlávky, ktoré stále hustnú a vnútorná časť je preto vybielená a je najlahodnejšia. Mierne horkastá, šťavnatá, pohľadná listová zelenina oživí jesenné šaláty.

Related articles

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa