×
Vyhľadávanie v blogoch

Bielotŕň vyžaduje pri pestovaní teplo a sucho, nájde uplatnenie aj na Vašej záhrade?

Bielotŕň alebo tiež nazývaný Ježibaba pochádza zo Stredomoria a dorastá výšky približne 80 cm. Kvitnú od júla do septembra guľovitým kvetenstvom, ktoré sa sfarbuje do modra. Kvety lákajú hmyz, ako sú včely a čmeliaky, preto patria medzi významné medonosné rastliny. V našich podmienkach sa pestujú dva kultivary bielotŕňa – bielotŕň benátsky (Echinops bannaticus) a bielotŕň modrý (Echinops ritro). V skutočnosti sú príbuzné s rastlinami, ktoré u nás už dávno zdomácneli, ako sú margaréty či astry, aj keď na prvý pohľad vyzerajú exoticky. 

Na južnej Morave sa pozdĺž ciest a viníc vyskytuje aj bielotŕň guľatohlavý (Echinops sphaerocephalus), ktorý sa na prvý pohľad líši zelenošedou farbou a môžete si ho tiež vysadiť. Bielotŕň vyžaduje teplo a sucho, je to teda jedna z rastlín, ktoré nájdu uplatnenie aj v našej stále teplejšej klíme. 

Pestovanie 

Semená možno vysievať už v marci doma a pripraviť si tak sadeničky, ktoré sa presádzajú na vonkajšie stanovisko až koncom mája. Rastline sa bude dariť na plnom slnku s dobre priepustnou zeminou. Vyhnite sa sadeniu bielotŕňa do ílovitých pôd. Semená sú vysoko klíčivé, preto vyzreté kvetenstvá odstraňujte, inak by ste bielotŕňu mohli mať plnú záhradu. Rastlina je na pestovanie nenáročná a je mrazuvzdorná. Hodí sa k rezu, nakoľko jeho kvet dlho vydrží. Ak tvoríte suché väzby, vyzerá v nich skvele. 

Využitie

Semená sa zbierajú tiež na liečebné účely, na konci septembra, kedy plne dozrejú. Ihneď po zbere sa drvia a vyrába sa z nich tinktúra. Používa sa napríklad pri bolestiach nervov, ich poškodenia (napríklad pri diabete a autoimunitných ochoreniach), zlepšuje stavy po mŕtviciach, podporuje prekrvenie tkaniva a z vonku možno používať na ekzémy a kožné zapálené rany. Užíva sa 30 kvapiek trikrát až štyrikrát denne. Neužívajte pri tehotenstve a spoločne s liekmi na srdce.

Related articles

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa