×
Vyhľadávanie v blogoch

Skúsili ste pestovať melón, ale nepodarilo sa vám to?

Prinášame vám niekoľko tipov, ako na jeho pestovanie a aké odrody pestovať. Vodný melón je bohatým zdrojom vitamínu A, B (B1, B2), C, minerálov, ako je železo a vápnik, kyselina listová, jablčná a citrónová. Je tak skvelým antioxidantom a pomerne nízkokalorickou potravinou (obsahuje od 15 do 30 kcal na 100 g). Melóny sú vzhľadom k obsahu vody silno močopudné a tak ich možno využívať pri liečení obličkových problémov, ako sú napríklad ľadvinové kamene. Vláknina obsiahnutá v dužine posilňuje steny čriev a podporuje tiež vylučovanie stolice.

Melóny vysievame v apríli do téglikov alebo iných sadbovačov, do každého sa dajú 2–3 semená. Rastlina je behom klíčenia citlivá na nízke teploty. Sadenice nevysádzame skôr než 15. mája na teplé stanovisko. Dariť sa mu bude v ľahšej, dobre priepustnej, humóznej pôde dostatočne zásobenej živinami. Ako vodný, tak aj cukrový melón, je náročný na teplo. Nemá rád kolísanie teplôt, dlhé výdatné zrážky, ani silný vietor. V stredných a vyšších polohách musíme melóny pestovať v skleníku alebo fóliovníku. Pri pestovaní využijeme čiernu netkanú textíliu alebo fóliu, ktorá priťahuje slnečné lúče a akumuluje teplo. Zrelosť plodu sa pozná podľa zaschýnajúcej stopky a tiež podľa toho, že pri poklopaní znie duto. Pozor ale, aby neboli príliš prezreté. V celku možno plod skladovať niekoľko týždňov, behom tejto doby stále dozrieva a menia sa jeho chuťové vlastnosti. Ak je ochranná šupka porušená, začne dochádzať k rýchlemu kazeniu dužiny, je preto potrebné melón čo najskôr skonzumovať. Aj keď melón potrebuje k rastu dostatok vlahy, premokrená pôda mu vadí, korene nemôžu dýchať, čo sa prejavuje žltnutím listov. Nepravidelným prísunom vody môže dochádzať k praskaniu plodov. Najmä v dobre zrenia plodov by teda mala mať rastlina pokiaľ možno stále rovnaký prísun vody. Zalievame veľkými dávkami vody v dlhších intervaloch. Na prasknutých plodoch sa skoro objaví napadnutie hnilobou. 

Aké odrody pestovať? 

Crimson sweet je obľúbená skorá odroda s oválne guľatými svetlo zelenými plodmi s tmavozelenými pásikmi. Dužina je žiarivo červená a má vynikajúcu sladkú chuť. Dĺžka vegetácie je približne 80–85 dní a hmotnosť plodov je až 10 kg. Odroda je teplomilná a vyžaduje dostatok vlahy, vhodné je mulčovanie pôdy fóliou. 

Granate F1 je lahodná hybridná odroda troploidného melónu. Netvorí semená, má pevnú, jasne červenú a veľmi sladkú dužinu. Plody sú oválne, so zelenou pruhovanou šupkou, v ideálnych podmienkach váži 5–7 kg.

Primaorange F1 je skorý hybrid s jasne oranžovou dužinou, ktorý obsahuje veľmi málo malých semien. Plody guľovitého tvaru dorastajú hmotnosti 2,5–4 kg. Pokožka plodov je zelená s tmavými pruhmi. Táto odroda je veľmi sladká, obsah cukru je 11–12 %.

Primagold F1 je veľmi skorý hybrid so žltou dužinou, ktorý obsahuje veľmi málo semien. Plod je guľatý, tmavo zelený so svetlo zeleným žíhaním a hmotnosťou okolo 2,5 kg. Je veľmi sladký, s obsahom cukru 12–13 %. 

Sugar baby je veľmi skorá odroda vodného melóna s vegetačnou dobou 75–80 dní. Plody vážia 3–5 kg, sú pevné, s tmavo zelenou pruhovanou pokožkou. Dužina je sýto červená, pomerne pevná a veľmi sladká.

Related articles

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa