×
Vyhľadávanie v blogoch

V tieni bude chradnúť, gazánia sa bez slniečka neotvorí

Gazánia žiarivá (Gazanie rigens) patrí medzi najkrajšie letničky, ktoré rozžiaria kvetinový záhon alebo balkónový kvetináč svietivými farbami, ale len vtedy, keď je pekne. Ak je daždivo, alebo po západe slnka, kvety sa uzatvoria. Ak im zaistíme dostatok slnečných lúčov, bude pestovanie gazánií pomerne ľahké. 

Aj keď gazánie pochádzajú z južnej Afriky, zdomácneli aj u nás. Vo svojej domovine rastú ako trvalky, v našich podmienkach ich pestujeme ako letničky, nakoľko neprežijú naše zimy. Obľúbené sú najmú pre svoje žiarivé kvety – jednoduché úbory podobné margarétam, alebo skôr gerberám, ktoré bývajú veľké až 10 cm. Dorastajú výšku asi 15–25 cm. Listy vytvárajú ozdobnú prízemnú ružicu, z ktorej vyrastajú kvetné stvoly, sú kopijovité, naspodku striebristé a plsnaté. Kvety majú rôzne odtiene vo farbách bielej, žltej, oranžovej, ružovej až do fialova a červenej až do hneda, stred býva tmavý. Rastliny kvitnú od polovice júna až do mrazov. 

Gazánie milujú plné slnko, v tieni nepokvitnú, pokiaľ náhodou kvet vytvorí, nechajú ho uzatvorený. Stanovisko nesmie byť premokrené, môže byť skôr suchšie, rastliny znášajú aj miesta nechránené pred vetrom. Ideálne sú slnečné svahy smerované na juh či juhozápad, skalky, obruby záhonov, štrkové záhrady aj nádoby na oknách, balkónoch a terasách orientovaných na juh a juhozápad. 

Semená vysievame v marci do skleníka alebo do pestovateľských nádob doma. Semená by mali vyklíčiť pri izbovej teplote do desať dní. Vzídené sadeničky sadíme do vonkajšieho prostredia až koncom mája začiatkom júna, kedy už nehrozia príliš chladné dni. Vysádzame ich do skupín a v zmesi farieb, kedy v dobe kvitnutia najlepšie vyniknú. Pôda musí byť dobre priepustná a výživná, obohatená kompostom. Zalievame najlepšie ráno a opatrne, sú háklivé na premokrenie. Plsnaté listy rastlín bránia nadmernému odparovaní vody, preto tiež dobre znášajú sucho. Gazánia na škodcov a choroby spravidla netrpí, len v daždivom lete môžu hniť. Pravidelným odstraňovaním odkvitnutých kvetov podporíme bohatú násadu nových kvetov. 

Z obľúbených odrôd vyberáme Kiss jej vyšľachtené kultivary Kiss Rose s ružovými odtieňmi, žltý Kiss Yellow, biely Kiss White alebo dvojfarebný Kiss Yellow Flame. Odroda gazánie Talent majú striebristé plsnaté listy, najzaujímavejší je z nich kultivar Talent Orange a Talent Yellow. Do mnohých farebných variantov je vyšľachtená odroda Mini Star, a to aj dvojfarebných kvetov. Najlepšie sa tiež hodí pre pestovanie v kvetináčoch na oknách alebo v nádobách na terasách. Z dvojfarebných kultivarov stojí za zmienku Daybreak Red Stripe F1 a Impressa White Flame.

Related articles

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa