×
Vyhľadávanie v blogoch

Aké kvetiny do kvetináča na trvalo oslnený balkón?

Okrem klasických a overených balkónových rastlín môžete vyskúšať aj iné, zaujímavé druhy. Z ktorých vyberať? 

Pri výbere balkónových rastlín nevyberajte len podľa toho, ktoré druhy sa vám páčia, ale zohľadnite hlavne na akú svetovú stranu je váš balkón orientovaný. Záleží tiež na tom, či ide o balkón rodinného domu situovaný do záhrady alebo balkón v niekoľkoposchodovom paneláku nad rušnou cestou (teplota v ulici bude totiž o niekoľko stupňov vyššia, a za horúcich dní sa tu udrží dlho do nočných hodín). 

Podľa čoho poznáte rastliny, ktorým vyhovujú trvalo oslnené miesta? Na takýto stanoviskách je pre rastlinu zásadné získať koreňmi dostatok vody, dobre s ňou hospodáriť a znížiť maximálne jej odpar. Korene neuvidíte, avšak listy, ktoré sú zodpovedné za odpar, si prehliadnuť môžete. Listy bývajú drobnejšie (napr. harmančeka či rebríčka), úsporne rozložené (lewisia), často dužinaté (portulaky či rozchodníky), niekedy dokonca s voskovou vrstvičkou (skalnice). Rastliny majú ďalší typický rys – chĺpky na listoch. Tento znak sa pri balkónových rastlinách vyskytuje hojne, predstavte si napríklad pelargóniu, petúniu, gazániu, poludňovku alebo plektrantus.

Veľmi dlho kvitnú, potrebujú ale chudobný piesočnatý substrát, inak budú krehké, vysoké a nepokvitnú – portulaky. Poludňovkyje potrebné skombinovať s inými druhmi, sú totiž pomerne drobné. Kvety gazánie sa skoro popoludní zatvárajú a za daždivého dňa sa neotvoria. Dvojzub (bidens) vytvorí záplavu zlatých kvetov, preto vyžaduje pevné ukotvenie kvetináčov. Na úpale listy vejárnatky červenajú, majú peknú šmolkovú farbu kvetov. Ako doplnkové traviny môžete použiť kostravy, nerozrastajú sa. Bohatými bielymi kvetmi s výraznou vôňou kvetov lobulárie, dobre sa kombinujú napríklad s petúniami.lobelkám sa hodia napríklad všelichy. Ako modré margarétky vyzerajú kapské astry, ktoré majú výrazný sýto žltý a vystúpený stred kvetov. 

Na východne či západne orientovaný balkón sa hodia

Petúnie a surfínie, ktoré potrebujú veľa vody a výživy. V polovici leta sa vyholené výhony zostrihávajú. 

Agerát vytvára kompaktné kríčky. Výhodou je, že kvitne až do mrazov. 

Skrutec (izbová vanilka) je silno voňajúca kompaktná rastlina s fialovými kvetmi. 

Lantana rozkvitá zlatooranžovými kvetmi v zväzkoch. Výhodou rastliny je, že dobre prezimuje. 

Sanvitália rastie bohato, previslo a má výrazné zlaté kvety s tmavým stredom. 

Diascia je jemná rastlina, najčastejšie s ružovými kvetmi v rôznych odtieňoch. 

Bakopa má bohato kvitnúce kríčky s drobnými listami. Je vhodná aj na zavesenie. 

Železník záhradný je pekne vyzerajúci v kombinácii s agerátom a šalviou.

Doporučujeme prikúpiť
Related articles

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa