×
Vyhľadávanie v blogoch

Domáca uhorková zmrzlina alebo osviežujúca limonáda?

Uhorky sú obľúbenou slovenskou zeleninou – sú zdravé, dobré, v letných horúčavách osviežujúce a preto sa právom stali nekorunovanými kráľovnami letnej zeleninovej záhrady. Základné delenie je na menšie nakladačky, ktoré sa hlavne nakladajú a väčšie šalátovky, ideálne do šalátov, ale aj do teplej kuchyne. Existujú aj okrasné kultivary, ktoré sa samozrejme nehodia na konzumáciu. Uhorky majú minimum kalórií a vďaka obsahu draslíka skvele odvodňujú, čo ocení každý, kto chce chudnúť. 

Uhorkám (Cucumis sativus) sa najlepšie darí na slnečných, teplých a pred vetrom chránených miestach s úrodnou, nie príliš ťažkou pôdou a dostatkom vápnika. Uhorky sú plodiny náročné na živiny, vyžadujú bohaté hnojenie uležaným stodolovým hnojom. Neznášajú mokré a ťažké pôdy, pretože korene rastlín potom trpia hubovými chorobami a hnijú, čo má negatívny vplyv aj na tvorbu kvetov. Ako predplodina nie sú pre uhorky vhodné zemiaky, ktoré trpia podobnými chorobami. Po jahodách uhorky tiež radšej nedávame. V susedstve by nemali byť vysadené paradajky, reďkovky, zemiaky a kapusta. Vhodnými spoločníkmi sú naopak hrach, fazuľa, hlávkový šalát, zeler, mrkva, červená repa a cibuľa. Uhorky sú pôvodne tropickými lianmi, ktoré sú zvyknuté na vyššie teploty. Svedčí im vertikálne pestovanie, kedy pnú po sieti. Veľmi dobre potom prospievajú, uhorky sú lepšie vyfarbené a kvalitnejšie, zber je ľahší a prehľadnejší a v neposlednom rade ide o úsporu miesta na záhone či v skleníku. 

S výsevom i výsadbou uhoriek čakáme, až sa pôda dostatočne prehreje. Uhorka zasiata do teplej a vlhkej pôdy, prikrytá kvalitným kompostom vzíde za týždeň, a často potom predbehne v raste aj vývoji predpestované uhorky. Vyplatí sa pokrytie záhonu pásom čiernej netkanej textílie, ktorá udržiava stabilnú teplotu, zabraňuje prerastaniu buriny, prepúšťa vodu, plody vďaka nej ani po dažďoch neležia na zemi a neznečistí ich teda rozbahnená zemina. Pro poklese pod 15 °C rastlina obmedzuje nasádzanie plodov, pod 10 °C dokonca prestane nasádzať plody úplne. V prípade predpovede nižších teplôt záhon prikryte fóliou alebo rastlinky obložte slamou či mulčom. 

Behom vegetácie záhony udržiavame bez buriny a okolo rastlín pôdu kypríme. Zálievka musí byť pravidelná, najlepšie ráno ku koreňom, aby sme zabránili pokropenie listov. Potom, čo rastlinky vzrastú, zaštiepime ich za piatym listom, neskôr zaštiepime tiež postranné výhonky, tým urýchlime vývoj plodov, ktoré pravidelne zbierame prebierkou, aby neprezreli. Včasný zber vedie k ďalšej násade kvetov a plodov.

Uhorky majú široké využitie v kuchyni. Možno ich konzumovať surové v čerstvo pripravených šalátoch či len tak jesť s domácim dipom, zavariť ich, či z nich pripraviť limonádu, ktorá vám v priebehu dňa dodá potrebnú energiu. Svoje uplatnenie našli aj v ľudovom liečiteľstve. Šťava z uhorky pomáha redukovať známky starnutia pleti alebo tiež prejavy celulitídy.

Related articles

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa