×
Vyhľadávanie v blogoch

Aby vám radosť z úrody uhoriek nezničila pleseň, či iný nezvaný hosť

Poradíme čo robiť, aby vám radosť s rastúcich uhoriek neskazil zástup škodcov či ochorení, ktoré sa šíria ako na záhone, tak aj v skleníku. 

Najčastejšou chorobou uhoriek je pleseňuhorková (Peronoplasmopara cubensis). Spočiatku sa plese§ prejavuje žltozelenými škvrnami, ktoré sa rozširujú na listoch, zatiaľ čo na spodnej strane listov sa tvorí sivasté podhubie. Behom niekoľkých dní listy zhnednú a odumrú. Infekcia sa rýchlo šíri najmä vo vlhkom prostredí. Prevenciou je vyväzovanie uhoriek do výšky, napríklad na sieť, aby sa neplazili po mokrej zemi, a zalievanie zásadne ku koreňom, nikdy nie na listy. Ak uhorky pestujete v skleníku, zaistite im prísun čerstvého vzduchu dostatočným vetraním. 

Bežne možno dostať už vyšľachtené odrody voči plesni uhorkovej pomerne imúnne (napr. Altaj F1). Ak keď ich pleseň napadne, sú schopné sa ďalej rozrastať a plodiť. Ani u týchto druhov ale nie je žiadúce, aby na nich pleseň zostávala – môže sa totiž rozširovať aj na ďalšie rastliny, hlavne na paradajky a cukety. Postihnuté listy preto zavčas odtrhávame. 

Proti plesni sa môžeme brániť chemickými postrekmi, ktorých existuje niekoľko na výber (napr. Previcur, Ortiva, Acrobat, Kuprikol 250 SC aj.). Použiť sa dajú už ako prevencia pri vysadení sadeníc alebo ihneď po zaistení nákazy. Aplikujeme ich aj na spodnú časť listov. Existuje aj biologická ochrana proti plesni, tou sú prípravky obsahujúce tzv. chytrú hubu Pythium oligandrum, ktorá likviduje škodlivé plesne, bez toho, aby rastlinu sama ohrozila. A výhoda? Nejde o chémiu, ale o prírodný proces. Vo forme zmáčateľného prášku sa predáva napríklad prípravok Polyversum Biogarden, ktorý chytrú hubu obsahuje. Podľa návodu si ľahko pripravíte suspenziu na zálievku, postrek na listy alebo roztok pre máčanie koreňového balu sadeníc tesne pred výsadbou. Prášok je možné použiť tiež pre morenie osiva ako prevenciu proti padaniu klíčnych rastlín. 

Tip

Ak pestujeme na záhrade chren, môžete si skúsiť vyrobiť domáci postrek z chrenu a vody, ktorý naše babičky používali proti plesni uhorkovej. Na 5 litrov vody pripadá cca 50 g strúhaného chrenu, ktorý necháte vo vode jeden deň lúhovať. Touto vodou potom striekate rastliny.

Jedným z ďalších babských receptov je postrek z mlieka zmiešaného s vodou v pomere 1:1. O vedecky podložené metódy nejde, uhorkám tým neublížite a za skúšku nič nedáte.

Related articles

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa