×
Vyhľadávanie v blogoch

Rastliny môžu zdobiť záhradu aj výraznými listami

Výrazným, exoticky pôsobiacim prvkom záhrady sú okrasné rastliny s mohutnými listami. Niektoré z nich vám predstavíme. 

Barota

Bylinka, ktorá je považovaná za jednu z najväčších na svete. Ide o nedrevnatú trvalku s výškou až 2,5 metra. Pôvodom pochádza z pralesov Južnej Ameriky, jej pestovanie je preto u nás obtiažnejšie. Sadíme ju na teplejšie miesto, nie na priame slnko, v blízkosti vody. V lete kvitne červenkastými kvetmi. Rastlina vyžaduje výdatnú zálievku. 

Bergénia tučnolistá

Rastlina má svetlo ružové kvetenstvo a stálezelené veľké listy. Je možné dostať už aj inak sfarbené kultivary, ktoré si pomaly, ale isto, nájdu svoje miesto v moderných záhradách. 

Dub veľkokvetý

Strom s okrúhlo pologuľovitou rozložitou korunou. Dorastá výšky až 15 metrov a jeho koruna môže merať až 10 m. Zdobí ho tmavo zelené na rubu mäkko plsnaté listy dlhé až 180 mm.

Hosta

Inak nazývaná aj funkia, je obľúbená trvalka, u ktorej si môžeme vybrať z rôznych kultivarov (existuje niekoľko tisíc druhov). Listy môžu byť s bielym alebo žltým melírom, s modrastým vzhľadom. Rozžiari akýkoľvek tienistý kút.

Katalpa bignóniovitá

Výška stromu je až 16 metrov, výrazné sú tiež zaujímavé plody podobajúce sa úzkym cigarám a biele kvety. Pôvodom je z Indie, Ázie a Ameriky. U nás sa vysádza najmä v mestských parkoch, ale nájdeme ju aj na záhradkách. Ideálne je skôr slnečné stanovisko a hlinitopiesočnaté priepustné pôdy.

Paulovnia plsnatá

Strom o výške 10–15 metrov s korunou dosahujúcou až 5 metrov šírky. Listy sú široko vajcovité, sviežo zelené a dosahujú maximálnu dĺžku 300 mm, na spodnej strane sú šedo plsnaté. Paulovnia tiež krásne kvitne, je doslova obsypaná hroznami fialových kvetov obaľujúcich strom, podobne ako kvety na vistáriách. 

Vlkovec veľkolistý

Rastlina okúzli svojimi zaujímavými listami do tvaru srdca. Pôvod má v pralesoch Ameriky. Ide o ovíjavú lianu, ktorá sa dokáže pnúť až do výšky 10 metrov. Vyhovuje jej polotieň až tieň a hlinitá, vlhká pôda. 

Rodgresia

Ide o mrazuvzdorné trvalky pochádzajúce z Číny a Japonska. Pokiaľ ju zasadíte na tienisté miesto do humóznej, vlhkej pôdy, vyrastie vám do výšky až 100 cm a vykvitne svetloružovým kvetom dlhým až 50 cm.

Topoľ chlpatý

V dospelosti tento strom dosiahne výšku okolo 15–20 metrov. Koruna je okrúhla, asi 10 m široká. Listy sú vajcovito srdcovité, šedo zelené, na rube svetlejšie a plsnaté, ich dĺžka sa pohybuje v rozmedzí 150 – 300 mm.

Related articles

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa