×
Vyhľadávanie v blogoch

Krasuľka – nežná letnička s okatými hviezdicovitými kvetmi

Krasuľka perovitá (Cosmos bipinnatus) dorastá niekedy až do jedného metra. Je to letnička, ktorá potrebuje výživnú hnojenú pôdu a veľa vlahy, potom sa môžete tešiť z jej nežných kvietkov počas celého leta. Výborne láka opeľovače – včely, osy, osičky a ďalší hmyz. 

Domovinou krasuľky je tropické Mexiko alebo teplé anglosaské oblasti. Existuje 26 druhov krasuliek a tie, ktoré sa pestujú u nás sa niekedy nazývajú "mexické astry" (podľa svojej pôvodnej domoviny). Astrám sú nie len podobné, sú s nimi aj príbuzné. Svetlo zelené stopkaté listy sú perovité, podľa toho sa tak krasuľka aj nazýva, pripomínajú vzhľadovo kôpor. 

Krasuľky je možné vysievať priamo na záhon, ideálny čas k tomu je v polovici mája. Pokiaľ sa chcete skoro tešiť z krásy ich kvetov, potom ich môžete už od marca či apríla začať vysievať do teplých skleníkov, pod sklo alebo pekne doma za okno do kvetináčov. V polovici mája ich môžete vzrastené vysadiť vonku do zeme, vo vzdialenosti zhruba 40 cm od seba. Predpestované rastliny potom veľmi rýchlo kvitnú. Pôda by mala byť dobre pripravená – zbavená buriny, prekyprená a ideálne prehnojená humusom, dobre priepustná. Bude im dobre všade tam, kam v lete dopadá slnečný svit po väčšinu dňa. Stanovisko by ale malo byť chránené pred vetrom, ktorý zle znášajú. Krasuľkám sa nebude dariť v ťažkých, ílovitých a podmáčaných pôdach. Behom vegetácie ich možno prihnojiť hnojivom na trvalky. Majú veľkú spotrebu vody, len pri dostatočnej zálievke vám vydržia krásne kvitnúť počas celého leta. 

Kvety o veľkosti 4–10 cm v priemere, podľa odrody, sa objavujú od júna a vydržia postupne vykvitať až do posledných letných septembrovým dní. Sú rôznofarebné, od bielych, po odtiene ružovej či fialovej, až po žlté varianty. Podľa odrody dorastajú rastliny aj rôznych výšok – niektoré majú sotva 50 cm, tie sú kompaktnejšie, vyššie môžu dorásť až 120 cm. Vyššie kultivary vyväzujeme k nejakej opore, stonky sú krehké a prudký dážď alebo vietor ich ľahko zlomí alebo položí k zemi. Odkvitnuté kvety starostlivo odstrihávame, podporí sa tak rast a kvitnutie ďalších. Semená z rastlín môžeme zobrať a v nasledujúcom roku opäť vysievať. Krasuľky sú vhodné aj na rez, vo váze vydržia až 10 dní.

Tip na výsev

Dazzler má sýto červené až karmínovo červené kvety s drobnými žltými terčmi

Sonata Dwarf Mixed je jeden z novších, menších a kompaktných kultivarov. Nie je potrebné ho vyväzovať.

Cosmos atrosanguineus alebo krasuľka čokoládová má temne červenú farbu, ktorá prechádza až v zamatovo hnedú, veľmi podobnú čokoláde.

Related articles

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa