×
Vyhľadávanie v blogoch

Chcete pestovať v bio kvalite? Saďte zmiešané kultúry

Aby sme mohli viesť záhradku ekologicky, vyžaduje to určité znalosti. Aby bola záhrada pre radosť, nie pre starosť.

Vyberte vhodné miesto pre pestovanie – s ohľadom na konkrétne nároky jednotlivých druhov rastlín. Ak vyberiete správne miesto, budú rastliny vyžadovať menej starostlivosti a budú prirodzene odolnejšie voči chorobám a škodcom. Stanovisko musí byť vhodné predovšetkým z hľadiska pôdneho typu, vlhkosti, výskytu slnka.

Rastliny nie je dobré vyberať len z hľadiska ich úžitkovosti či vzhľadu, ale tiež odolnosti. V prípade okrasných kvetín bývajú pôvodné botanické druhy a im blízke odrody menej náchylné k chorobám, než tie prešľachtené (samozrejme pokiaľ nový kultivar nie je šľachtený špeciálne s ohľadom na náchylnosť k určitým chorobám a škodcom).

Rastliny vysievajte pred vrcholným výskytom ich škodcov, pretože vzrastenejšie rastliny ich invázii lepšie odolávajú a ľahšie regenerujú. Výhodné býva časté siatie rastlín. Pozor však na teplomilnejšie odrody, aby im chlad skôr neuškodil a rastlinky skôr neoslabil. 

Úspech poistíte správnym hnojením. Rastliny ale nie je dobré prihnojovať, napr. prebytok dusíka spôsobí, že rastliny sa stanú ešte lákavejšie pre vošky; draslík naopak pri vyváženom pomere ostatných prvkov zvyšuje ich odolnosť a podporuje dobre vyzrievanie plodov. Využiť môžete taktiež rastlinné výluhy, ktoré si pripravíte ľahko doma.

Ako prevenciu voči chorobám a škodcom slúži vodná zálievka. Rastliny zalievame radšej priamo ku koreňom, než na listy (napr. zmáčané listy uhoriek a paradajok ľahko podliehajú plesniam, naopak v dobe pučenia listov postrekovanie vodou pomáha jabloniam v prevencii proti hubovým ochoreniam). Proti vyčerpaniu pôdy, ale aj ako prevencia proti škodcom pomôže striedanie plodín, najlepšie nepríbuzných rastlín. 

Špecializovaných škodcov silno priťahujú jednodruhové záhony, ak pestujeme však zeleninu ako pestrú mozaiku druhov, výsledná zmes rastlín už nevysiela tak jednoznačné chemické signály, ktoré by ich z diaľky prilákali. Je však potrebné kombinovať druhy s podobnými nárokmi na pôdu a závlahu.

TIP

Aromatické bylinky vysiate medzi riadky zeleniny či po obvode záhonov môžu slúžiť ako prevencia proti škodcom.

Vŕtavku mrkvovú pomôže odradiť cibuľa medzi mrkvou, horčica bude slúžiť ako návnada pre drepčíky, zrovna tak naláka larvy drôtovca. 

Related articles

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa