×
Vyhľadávanie v blogoch

Nechcete telu dávať chemické preparáty? Skúste prírodné antibiotiká, ktoré vám vyrastú na záhrade

Sú overované tisíce rokov a nemajú vedľajšie účinky. V rastlinách majú antibiotiká v pôvodnej forme rôznorodý charakter a tak je veľmi malá pravdepodobnosť vzniku rezistencie baktérií na tieto prírodné látky.

Chren

Čo sa týka ľudského zdravia, pôsobí chren dedinský predovšetkým v prípadoch nachladenia a kašľu – riedi hlieny, tlmí kašeľ, pôsobí aj proti črevným parazitom. Účinná je inhalácia čerstvo nastrúhaného chrenu (nastrúhaný chren zalejeme vriacou vodou a inhalujeme cca 10 minút), alebo chren naložený v mede (chren na jemno nastrúhame a zmiešame s rovnakým množstvom medu, užívame trikrát denne jednu čajovú lyžičku). 

Echinacea purpurová 

Echinacea pôsobí hlavne ako silná prevencia pred infekčnými ochoreniami, je možné ju však užívať aj behom choroby, ale to už nemá takú silu. Účinná je pri boji s chrípkou, angínou aj pri bežnom nachladení, pomáha pri chronických zápaloch močového mechúra, ženských pohlavných orgánov, prostaty. Pri dlhodobejšom užívaní dokáže extrémne stimulovať imunitný systém. 

Cibuľa

Vďaka látke zvanej Allicín pôsobí proti respiračným ochoreniam (allicin je éterický olej a najviac sa ho do tela dostane z čerstvej cibule. Ak konzumujeme teda cibuľu surovú, má najlepšie účinky (allicin sa tepelnou úpravou dosť stráca). Dajte si ju napríklad v nátierke. Pozor by si mali dať ľudia so žalúdočnými vredmi, tam sa surová cibuľa neodporúča a je vhodné ju tepelne upraviť pečením či sparením. Výborná bude napríklad cibuľačka. 

Cesnak

Rovnako ako jeho príbuzná cibuľa obsahuje allicin, ale v omnoho koncentrovanejšej forme. Látka sa uvoľňuje pri žuvaní cesnaku a stimuluje imunitný systém. Cesnak však musí byť čerstvý. Jedným až dvoma strúčikmi cesnaku denne si zlepšíte zdravie (nepríjemného pachu sa zbavíte žuvaním petržlenu. Mnohým však v surovom stave silno dráždi žalúdok (jedzte ho spoločne s pečivom, alebo roztlačený v nátierkach, pokiaľ to s ním preženiete, zaručene pomáha kvalitný biely jogurt). 

Kapucínka

Na záhrade porastie od  jari až do mrazov. Pomôže najmä v oblasti močových ciest a to na stafylokoky, streptokoky, proteus vulgaris, escherichia coli, salmonely a ďalšie druhy baktérií, čiastočne pôsobí priaznivo aj v oblasti dýchacích ciest, pomáha tiež predchádzať vaginálnym mykózam. Najlepšia je jej konzumácia v čerstvom stave.

Šalvia

Účinné látky v šalvii hubia široké spektrum bakteriálnych pôvodcov chorôb, preto sa šalvia veľmi úspešne využíva pri angínach ako kloktadlo, zápaloch močových ciest. Rozmletý šalviový list pomôže pri odreninách, dezinfekcii rán. Pomocou kloktadla si pomôžete od aftov, bolesti v krku a krvácania ďasien. 

Related articles

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa