×
Vyhľadávanie v blogoch

Letnička, dvojročná či vytrvalá rastlina – klinček bradatý možno pestovať rôzne

Klinček (Dianthus barbatus) sa pestuje predovšetkým k rezu, pretože má veľmi trvanlivé kvety, ktoré v prvých dňoch vo váze aj voňajú. Svojimi rôznofarebnými kvetmi sa hodí tiež do skupín letničiek a medzi kríky. Ľudovo sa klinčeku hovorí aj slzičky Panny Márie alebo skrátene slzičky, ale možno ho poznať aj pod názvom študentský karafiát alebo aj klinček fúzatý. 

Klinček sa používal aj v ľudovom liečiteľstve, napr. odvar zo sušených stoniek klinčeka pyšného sa používal aj na liečenie infekcií močových ciest aj močových a pohlavných orgánov, pri zástave močenia, zástave menštruácie a pri ekzémoch. 

Klinček radíme medzi byliny čeľade Caryophyllaceae. V prírode ich najčastejšie nájdete na slnečných suchších miestach, svahoch a skalách, pôvodné druhy kvitnú najčastejšie biele alebo ružové. Nové vyšľachtené hybridy, z ktorých si vyberie určite každý, sa však môžu pýšiť širokou škálou farieb a odtieňov, kde nechýba lososová, purpurová, fialová a mnohé varianty kombinácií farieb. 

Ak budete pestovať klinček ako jednoročnú rastlinu

Semená sa vysievajú už začiatkom marca. Misku s výsevom umiestnime do skleníka pri teplote okolo 18 °C. Rastlina môžeme priebežne prepichovať, aby vytvorili bohatší koreňový systém a lepšie sa tak ujali pri výsadbe. V polovici júna ich vysadíme na slnečné stanovisko, od júna pokvitnú. Dorastajú výšky okolo 30 cm.

Ak budete pestovať klinček ako dvojročnú rastlinu

Výsev semien vykonávajte v lete. Vysejeme ich do kvetináčov alebo do pareniska začiatkom júna a vzídené rastlinky presádzame do kvetináčov alebo rovno na stanovisko v priebehu júla a augusta, najlepšie do sponu 30 x 30 cm. Prácu si uľahčíte, pokiaľ semienka začiatkom júna pohádžete na záhon na slnečnom stanovisku. Nezapracovávame ich, semienka len jemne pohádžeme malým množstvom výživnej pôdy (napr. dobre uležaným kompostom). V prvom roku rastlinky vytvoria prízemné ružice listov, v druhom roku potom krásne pokvitnú. Stonky vyšších kultivarov radšej pripevníme k opore, aby ich nezlomil vietor. 

Ak budete pestovať klinček ako trvalku

Je to jednoduché, vďaka samovýsevu sa klinčeky chovajú v podstate ako trvalky. Na záhone ich môžeme pestovať skoro na veky. Ale je nutné počítať s tým, že nebudú mať napríklad tak bohaté kvetenstvo, ako v prípade dvojročných. 

Nezabudnite, že klinček má rád priepustnú výživnú pôdu s dostatočnou zásobou vápnika. Ide o vcelku odolnú rastlinu, u vyšších kultivarov sa môže občas vyskytnúť múčnatka či pleseň sivá. Vo váze vydrží veľmi dlho, kľudne aj 3 týždne.

Related articles

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa