×
Vyhľadávanie v blogoch

Pomocníci k predpestovaniu sadeníc

Zelenina z vlastnej záhradky je najlepšia. V obchodoch je však v ponuke obmedzený výber predpestovaných odrôd. V semenách je ale ponuka o mnoho širšia a predpestovanie vlastných sadeníc nie je zložité. Stačí trochu priestoru, okenný mini skleník alebo parenisko a smelo do toho. 

Najčastejšie si doma záhradníci pestujú sadeničky paradajok, paprík, šalátu a kalerábu. Vyskúšať môžete ale čokoľvek, čo vám chutí, napríklad stopkový zeler, kapustu, karfiol či brokolicuOkrem zeleniny možno predpestovať aj kvetiny, napr. astry, aksamietnice, cínie, slnečnice...A nezabudnite ani na bylinky, tie sa hodia vždy (vyskúšajte bazalku, majorán, medovku alebo tymian).

K predpestovaniu potrebujete kvalitné semienka a substrát, ktorý by mal byť priamo určený na predpestovanie či na výsev. Postupujte podľa návodu, niektoré semienka sa do substrátu sadia zhruba tak hlboko, ako sú sami veľké, tie drobné sa substrátom v podstate len poprášia, niektoré klíčia na svetle, takže ich len ľahko pritlačíme do substrátu. Semená nevysievajte príliš husto. Behom klíčenia udržiavame substrát stále vlhký, ale nie premokrený, zalievame opatrne, aby sa semienka nevyplavili z hliny (ideálne rozprašovačom). 

Klíčiace rastliny potrebujú svetlo, väčšinou sa kvetináče dávajú teda na parapet okna. Tam ale môže izbová teplota kolísať, preto sa vyplatí použiť malé skleníky či parenisko. Poskytnú rastlinám optimálnu mikroklímu. Skleníky či pareniská sú najčastejšie sklenené či plastové. Opakovane ich môžete používať niekoľko rokov. Vyberte si taký, ktorý má možnosť vetrania, pretože prebytočná vlhkosť môže odchádzať a sadeniciam potom nehrozia plesne a huby.

K výsevom môžete použiť jiffy. Ide o rašelinové zakoreňovače vhodné pre klíčenie semien. Ich výhodou je, že výborne držia vodu a vzduch, sú vhodné pre väčšinu semien a pri presádzaní nedochádza k poškodeniu koreňového systému rastlín. 

Skvelým pomocníkom pre predpestovanie rastlín a ich následné presádzanie sú rašelinové kvetináče. Miernia šok rastliny plynúci z presádzania a pomáhajú jej zvyknúť si na nové umiestnenie.

Related articles

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa