×
Vyhľadávanie v blogoch

Ak pestujete zeleninu z vlastných výsevov, teraz je najvyšší čas na siatie niektorých druhov

Potrebujete len vhodný substrát, dostatok svetla a vhodnú teplotu na klíčenie. 

Než paprikám začnú dozrievať plody, trvá to takmer pol roka od výsevu, je preto naozaj posledný čas na ich výsev. Máčaním semien vo vlažnej vode, 2–3 dni, pričom je potrebné vodu dvakrát denne vymieňať, klíčenie urýchlite. Na vlhký substrát položte semienka a zasypte tenkou vrstvou substrátu. Ideálna teplota pri klíčení je 25 °C. Vzídeným rastlinkám môžete teplotu znížiť, ale mala by sa naďalej pohybovať okolo 20 °C. Rovnako možno predpestovať jedlú machovku peruánsku.

Vo februári vysievame predovšetkým odrody paradajok určených pre pestovanie v skleníku, na konci mesiaca už však pomaly nastáva aj čas pre paradajky poľné. Ideálna teplota je 25 °C. Po vzídení sadeničiek môže teplota klesnúť na 15–20 °C, sadeničky potom budú silnejšie, zdravšie a odolnejšie. 

Sadenice skleníkových odrôd uhoriek môžete tiež začať predpestovávať už teraz. Pri teplote okolo 25 °C stačí semienkam na vyklíčenie pár dní, pri teplote 15 °C vyklíčia do dvoch týždňov. Vzídené rastlinky po vytvorení prvých pravých lístkov presadíme do priestorných kvetináčov a začneme s hnojením. Koncom marca či začiatkom apríla budú pripravené k presádzaniu (v teplejších oblastiach do nevytápaného skleníka, alebo do skleníka pultového, v ktorom stena cez deň akumuluje teplo a v noci ho vyžaruje; tiež v parenisku vytápanom hnojom sa im bude dariť). 

Vyplatí sa tiež včasne predpestovanie brokolice a karfiolu. Sadenice dorastú ako v parenisku, tak aj v skleníku. V teplejších oblastiach a za priaznivého počasia sa budú môcť vysadiť aj vonku, najlepšie však pod netkanou textíliou. Semená brokolice klíčia najrýchlejšie pri teplote nad 20 °C, po vyklíčení sadeničky pestujeme pri teplote okolo 10–16 °C, budú silnejšie a zdravšie. Karfiol potrebuje ku klíčeniu najlepšie teplotu 20–25 °C, potom by mala teplota klesnúť na 12–15 °C, aby sme získali silné sadenice. 

Tiež šalát môže obohatiť jarný jedálniček veľmi skoro. S chuťou šalátu z obchodu sa nedá ten doma vypestovaný porovnať. Hlávkový šalát vytvorí hlávky do troch mesiacov, odrody určené k rezu listov poskytnú zber už do mesiaca od výsevu. Valeriánku poľnú zbierame už dva mesiace od výsevu. Predpestovať ju musíme doma. Za pár dní vyklíči pri teplote 25 °C, potom sadeničkám vyhovuje teplota 10–15 °C. Najrýchlejšie rastú v parenisku a v skleníku. 

Najvyšší čas na výsev je tiež pre skoré kaleráby pre výsadbu do pareniska či skleníka. Od výsevu po zber to trvá približne 80 dní. Včasne predpestované skoré odrody možno vysadiť v teplejších oblastiach vonku, najlepšie pod netkanou textíliou. Semenám pri klíčení vyhovuje teplota 18–20 °C, potom sadenice pestujeme pri teplote 12–16 °C.

Koncom februára možno vysievať z priameho výsevu do skleníka, pareniska, v teplejších oblastiach aj vonku pod netkanú textíliu reďkovky a mrkvu

Related articles

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa