×
Vyhľadávanie v blogoch

Kvety okrasných cesnakov budú dominantou jarných záhonov

Okrasné cesnaky porastú vo všetkých oblastiach. Vysaďte ich v septembri do dobre pripraveného záhonu, do výživnej, ľahšej pôdy, do hĺbky podľa veľkosti cibule (čím väčšia cibuľa, tým hlbšie), ideálne do menších skupiniek. Pred výsadbou je vhodné cibuľky namoriť. Po odkvete cibuľky nemusíme zo zeme vyberať, sú mrazuvzdorné. Pokiaľ sú ale na stanovisku viac rokov, a už nekvitnú tak pekne, vyberieme ich z pôdy a cez leto ich uložíme v suchu, vo vetranej miestnosti, aby dostatočne vyzreli. Množiť ich môžeme dcérskymi cibuľkami alebo semenami. 

Aké druhy sú na našom trhu? 

Allium karatavienseradí sa medzi nízke druhy cesnakov (väčšinou dorastajú do výšky okolo 20–30 cm), ozdobou je tiež nápadný sivozelený široký list; kvetenstvo tvorí guľatý alebo pologuľatý okolík s veľkým množstvom samostatných kvietkov purpurovo ružovej farby na rôzne dlhých stonkách; po odkvete zdobí okolík rastlinu ešte dlho, pokiaľ ho usušíme, získame zaujímavú dekoráciu do suchých kytíc; doba kvitnutia – máj až júl. 

Allium oreophilum – cesnak vysokohorský, radíme ho tiež do nízkych druhov okrasných cesnakov, hodí sa výborne do skaliek alebo na okraj trvalkových záhonov; je vysoký okolo desiatich centimetrov; fialovo ružové kvetenstvo je pomerne veľké, v priemere asi osem centimetrov. 

Allium narcissiflorum – cesnak narcisokvetý poteší krásnymi, ako zvončeky tvarovanými fialovo červenými kvetmi; vyžaduje však zimný kryt a slnečnú polohu; patrí medzi stredne vysoké cesnaky, ktoré dorastú do 40–60 cm a uplatnia sa najmä ako rastliny trvalkových záhonov, rovnako ako Allium caeruleum s kovovo modrými kvetmi, kvitnúce v priebehu júna a júla.

Allium christophii – zaujme určite veľkosťou kvetenstva – s "guľou" o priemere až 30 cm; kvitne začiatkom júna purpurovo ružovou farbou, je odolný, vhodný k rezu a po odkvete k sušeniu. 

Allium cowanii – je podobnej veľkosti ako Allium christophii, ale bielo kvitnúci; aj tento druh prezimuje radšej pod čečinou. 

Allium rosenbachianum – dorastá okolo 130 cm a viac; farba kvetenstva žiari modro alebo ružovo fialovou; je osvedčeným a často pestovaným vysokým cesnakom s hustým, guľovitým kvetenstvom cez 12 cm veľkým; z vysokých cesnakov je najodolnejší. 

Allium giganteum – je tiež zaujímavý; občas sa vyskytne aj v bielej farbe, čo v tejto skupine nie je obvyklé; raší veľmi skoro v predjarí, takže mu neskoré mrazy poškodzujú listy; tie odumierajú behom kvitnutia, na rastline potom zostáva stvol cez meter a pol vysoký s neobvykle hustým, až päť týždňov kvitnúcim kvetenstvom; ako solitéra a k rezu je vynikajúci.

Related articles

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa