×
Vyhľadávanie v blogoch

Prvá kvetinka, ktorá sa často prediera spod snehu – je tu čas snežienok a bledúľ

Tešiť sa z nich môžete aj na jarných potulkách prírodou. Ale pozor! Netrhať, sú zákonom chránené, ale radosť vám samozrejme môžu robiť aj niekde v kútiku vašej záhradky. 

Rozkvitá často už v predjarí a jej biele kvety sa niekedy stretávajú so snehom snežienka podsnežník  (Galanthus nivalis). Kvety sa objavujú už od februára a vydrží väčšinou až do apríla. Snežienky dorastajú výšky 10–15 cm. Na každom stvole vykvitá jeden kvet, pôvabne sklopený dole a z cela nezameniteľný s inými rastlinami (so svojimi tromi ďalšími, vonkajšími okvetnými plátkami a tromi vnútornými, vykrojenými a zeleno lemovanými). Snežienka nie je v našich končinách pôvodným druhom, dostala sa k nám totiž z Turecka a zo Stredozemia. Vo voľnej prírode je bohužiaľ už ohrozeným druhom, kvôli strate vhodných stanovísk i nadmernému trhaniu a plieneniu cibuliek. Stačí však zakúpenie niekoľkých cibuliek a snežienky sa časom rozrastú, podobne ako ďalšie nešľachtené jarné cibuľovinyPo niekoľkých rokoch trsy môžete vybrať zo zeme, opatrne rozdeliť a rozsadiť, najlepšie v dobe kvitnutia či hneď po odkvitnutí. Množí sa i samovýsevom drobných semien, ktoré rozširujú napr. mravce. Dariť sa im bude v polotieni a v stále mierne vlhkej pôde bohatej na humus. Ideálne doplní podrast pod stromy a kríky, predovšetkým listnatými, ktoré na jar prepúšťajú dostatok svetla. 

Snehobiele, baňaté zvonkovité koruny zdobené žltozelenými škvrnkami na okrajoch majú bledule jarné (Leucojm vernum). Podobne ako u snežienok sa aj ich kvety objavujú už od februára a pokračujú až do apríla. Vo voľnej prírode bleduľových údolí ubúda, patrí tiež medzi chránené a ohrozené druhy (za jej úbytok nesú vinu neuvážené meliorácie, znečistenie krajiny nadmerným množstvom hnojív a herbicídov užívaných v poľnohospodárstve. Stvoly môžu byť 10–30 cm vysoké. Pestovať môžete aj bleduľu letnú (Leucojum aestivum), oproti svojej príbuznej, má kvety menšie, ktoré sú na veľmi vysokej stonke zoskupené do okolíka. Stonka nesie tri až sedem kvietkov. Kvitne obvykle v apríli až máji. Pre bleduľky je nevyhnutná vlhká, kyprá a výživná pôda, najlepšie podmáčaná, znášajú aj takmer trvalé premokrenie. Ideálny je pre nich polotieň až tieň, najlepšie podobne ako v prírode pod listnatými stromami. Cibuľky sadíme do hĺbky 7–10 cm. Za vhodných podmienok sa ľahko množia dcérskymi cibuľkami aj semenami z toboliek. 

Related articles

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa