×
Vyhľadávanie v blogoch

V jarnom jedálničku nezabúdajte na rukolu

Pikantná chuť rukoly osvieži zmysly a jej hodnotné zloženie celé telo, a to nie len v predjarí, kedy bojujeme s jarnou únavou. Výborná je aj do cestovín a šalátov a ľahko ju vypestujete aj doma. 

Rukola (Eruca sativa) má hladké tmavo zelené lístky podobajúce sa púpave a je príbuzná reďkovke. Veľmi rýchlo klíči a obsahuje mnoho vitamínu C a ďalších blahodarných látok. 

Na záhone sa vysieva buď skoro z jari pre včasný letný zber, alebo v polovici augusta pre zber pred zimou. Výsevy v neskorej jari či lete skoro vykvitnú a nevytvoria toľko zelenej listovej hmoty. Pri horúcom počasí môže rukola tiež získať až príliš horkú chuť. Podobne ako žeruchu, môžete rukolu pestovať aj celoročne doma. Dá sa rýchliť pri pestovaní v miskách s buničinou – čerstvé lístky možno zbierať za 10–14 dní. Ak ju pestujeme v kvetináči za oknom, termín zberu mladých lístkov je za 6–8 týždňov. Ak nespotrebujete vňať čerstvú, môžete ju nasekať, vložiť do mikroténového vrecka a uložiť do mrazničky, alebo naložiť do olivového oleja celú či rozmixovanú na spôsob pesta. 

V kuchyni ju môžeme využiť ako prísadu do šalátu zo sladšieho ovocia, svojou štipľavou chuťou ho skvele osvieži. Skvele ozdobí a okorení obložené chlebíčky. Listy sa môžu tepelne upraviť, napríklad podusiť na olivovom oleji s nasekaným cesnakom a podávať ako príloha. Rukolu je možné primiešať do horúcich cestovín i mletého mäsa na sekanú a šašliky. Výborná je aj do polievok, v ktorých svojou chuťou nahrádza kel či majorán, ochutí skvele aj smotanové omáčky. V neposlednom rade je tiež vhodná v kombinácii s cesnakom, píniovými orieškami, parmezánom a olejom – vyrobíte tak lahodné domáce pesto. Drahé píniové semienka je možné nahradiť aj vlašskými orechmi. Zo semienok sa vyrába aj veľmi ostrá horčica.

Rukola podporuje zdravé trávenie a čistí krv, prebudí vás z jarnej únavy a ešte si aj pochutnáte. 

Related articles

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa