×
Vyhľadávanie v blogoch

Jarné kvetináče – čo do nich dať?

Na klasické "balkónovky" je ešte skoro, aj keď sa už v obchodoch objavujú. Čo teda vysadiť do okenných kvetináčov? Vyberať je potrebné z odolnejších druhov kvetín, aby sme sa z pestrofarebnej nádhery mohli tešiť ešte pred ustálením teplôt, približne do polovice mája. Chybu neurobíte s jarnými cibuľovinami, poznáme ich v mnohých farebných variantoch a naviac ich môžete doplniť odolnejšími druhmi dvojročných rastlín. Kvetináče môžete naviac aj prizdobiť napríklad vetvičkami vŕby či liesky. 

Do jarných kvetináčov sú ideálne

Do kvetináčov sa skvele hodia tulipány (Tulipa), modrice (Muscari), scily (Scilla), bledavky (Ornithogalum balansae), sedmokráska plnokvetá (Bellis perennis), prvosienky (Primula), hyacinty (Hyacinthus), krókusy (Crocus), puškínie (Puschkinia), fialky (Viola), nezábudky (Myosotis), alebo narcisy (Narcissus).

Obľúbená je najmä odroda narcisov "Tete-a-tete", ktorá je miniatúrna, do nádob je teda vhodná o to viac a naviac vynikajú veľkým množstvom kvetov, z ktorých niektoré sú spojené do dvojíc i trojíc. Budete mať tak zaistené bohaté kvitnutie kvetináčov po dlhú dobu, a to aj pri menšom počte cibúľ. Ak vysádzate cibuľoviny až teraz, využívame rýchlené cibuľoviny. 

Pre výsadbu cibuľovín je dôležitá správna hĺbka a to 5 cm (pre snežienky, krókusy a modrice). Hybridné tulipány (Darwinove) by sa mali vysádzať do hĺbky cca 10 cm. Kvitnú už v apríli – majú veľké kvety, ale nízky rast, takže v kvetináčoch s ostatnými cibuľovinami budú vyzerať dobre. Hyacinty vysádzame tak hlboko, aby ich prípadný vietor nevyvrátil (ich plne rozkvitnuté kvety sú totiž dosť ťažké a niekedy sa pod vlastnou ťažobou začnú samy nahýbať). Je teda lepšie vysadiť ich medzi vyššie cibuľoviny, ako napríklad narcisy alebo tulipány a nižšie rastliny ako bledavky, puškínie, scily vysadiť do kvetináča pred nich. 

Substrát v kvetináči by mal byť bohatý na humus. Väčšina cibuľovín potrebuje výživnú a dobre odvodnenú pôdu, na dno kvetináčov dajte naviac drenážnu vrstvu kamienkov alebo keramzitu. Prílišnému vyschýnaniu zeminy kvôli vetru alebo ostrým jarným lúčom zabránia pláty machu, ktorými ich môžete prikryť. Ten naviac ochráni cibule a korienky rastlín pred nízkymi nočnými teplotami. 

Široký výber jarných druhov a odrôd cibuľovín a dvojročných rastlín ponúka pre zostavu do kvetináčov doslova neprebernú škálu možností. Pohrať sa môžete aj s paletou odtieňov. Či už budú jednej farby alebo budete chcieť mať naopak okenný či balkónový kvetináč čo najpestrejší, vždy je z čoho vyberať. Využiť môžete aj vresy a vresovce, tie sú ešte od jesene stále pekné a ponúknu vášmu kvetináču oživenie v podobe ružovofialovej alebo bielej farby. 

Related articles

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa