×
Vyhľadávanie v blogoch

Citrusy v kvetináči – ako ich pestovať?

Ak máte radi stredomorskú atmosféru, citrusy pestované v kvetináčoch by vám doma nemali chýbať. Sú okúzľujúce, stále zelené a krásne po celý rok, najviac potom v dobe kvitnutia a obsypané plodmi. 

Pokiaľ s pestovaním citrusov začínate, je najlepšie zvoliť citrónovníkovecSemenáče kvitnú a plodia až po 15–20 rokoch, pre docielenie včasného kvitnutia je lepšie pestovať vrúbľované rastliny alebo odrezky, ktoré už plodili. Približne vo februári sa rastliny prebúdzajú zo "zimného spánku" – púčia nové listy, výhonky, na vyzretých vetvách sa objavujú púčiky. Teplotu musíme držať na úrovni 16 °C až do doby, než budú tvoriace sa plody veľké asi centimeter. Z kvetov by sa pri vyšších teplotách plody nevyvíjali a malé by opadávali. Pokiaľ sa podarí doviesť rastlinu po prvýkrát k plodom, je skoro vyhrané. 

Ak sa staráte o citrus dobre, môžete sa stretnúť s tým, že na kríčku sú súčasne kvety, malé plody, zelené aj zrejúce plody. Niektoré odrody dozrievajú osem mesiacov od kvitnutia, iné za rok, ale môžu zrieť aj dlhšiu dobu. 

Citrusom v lete vyhovuje letnenie, môžeme ich umiestniť vonku do polotieňa alebo za južným či západným oknom. V letnom období citrusy hnojíme intenzívne, raz týždenne, v zime len raz za mesiac. Vhodné je špeciálne hnojivo, ktoré neobsahuje vápnik a má priaznivé zloženie. So zálievkou je to podobné, v lete často, v chladnom období stačí držať bal len mierne vlhký. Mnoho vody v zimnom období pokoja môže rastlinu aj zahubiť. Na jeseň citrusy prenesieme do chladnej časti bytu, haly či chodby, kde sa teplota pohybuje v rozmedzí od 5 do 15 °C. Pri zimovaní potrebujú rastliny dostatok svetla, pretože sú stále zelené. Rastlinám doprajeme zimný pokoj, podľa druhu a odrody. Striedanie teplôt v lete a v zime musíme dodržať, inak sa ani u kvitnúcich rastlín úrody nedočkáme. 

Vďaka suchému vzduchu v bytoch, sa môžu sa citrusoch objavovať rôzni škodcovia. Či už roztoče, ktoré vytvárajú striebrité škvrnky na listoch až pavučinky okolo mladých výhonkov, vošky či vlnačky (skryté pod voskovou vatičkou). Pravidelná kontrola, rosenie a sprchovanie rastlín, prípadne včasný zásah proti nezvaným škodcov pri prvom výskyte, zabránia ich invázii a následnému napadnutiu listov hubami.

Related articles

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa