×
Vyhľadávanie v blogoch

Nenáročný kučeravý kel je plný vitamínov a prežije aj mrazy

Kel kučeravý je pestovateľsky nenáročnou zeleninou, ktorá vydrží aj mrazy. Vďaka tomu si môžete dopriať dávku vitamínov aj cez zimu. Pridávať ho možno do polievok, šalátov i smoothie, ako prílohu, do rizota, cestovín i zeleninových zmesí.

Kelu sa bude dariť v priepustných pôdach, ideálne stredne ťažkých, alebo aj ťažkých, ktoré sú dobre vyhnojené a zásadité, takže pred zasadením alebo pred sejbou je dobré povrch pôdy posypať vápencom.

Je zeleninou bohatou na vitamíny, vrátane celého komplexu B, C, provitamín A, na minerálne látky (fosfor, vápnik a draslík), antioxidanty, vlákninu a samozrejme kyselinu listovú. Obsahuje aj izothiocyanáty - látky, ktoré môžu prispieť k prevencii rakoviny. Skvele chutí, podporuje metabolizmus a pôsobí protizápalovo. Navyše pomáha k správnej funkcii črevnej mikroflóry, znižuje cholesterol, posilňuje sliznice v tele, znižuje stres, spomaľuje proces starnutia a posilňuje srdce.

Približne od polovice zimy sa odrezávajú listy pravého kelu – najprv sa vykrojí stred rastliny, aby sa podporil rast čerstvých výhonov. Kel kučeravý sibírsky sa zbiera priebežne od konca zimy alebo až sa zožne kel kučeravý pravý. Listy začnite odrezávať od spodu, najchutnejšie sú až po príchode mrazov. V chladničke sa môže skladovať až týždeň. Pokiaľ chcete predĺžiť jeho trvanlivosť, odporúčame ho uchovávať v sáčku. Nezabúdajte pred uskladnením listy dôkladne očistiť a oprať.

Listy sú krehké, chrumkavé, šťavnaté so špecifickou chuťou. Hodí sa na prípravu polievok, pyré, príloh, ale aj surový napríklad do šalátov. Používame mäkké zelené časti, tuhý stopka a biele rebrá odstraňujte. Listy stačí povariť pri tepelnej úprave zhruba 10–15 minút v mierne osolenej vode alebo 20 minút v pare, potom sa scedia a nadrobno nasekajú. Použiť ich možno aj ako alternatívu namiesto kapusty ako prílohu k mäsu alebo nimi nahradiť špenát.

Related articles

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa