×
Vyhľadávanie v blogoch

Ako na prezimovanie muškátov?

Nevyhadzujte ich. Ak máte priestory vhodné k ich prezimovaniu, máte z polovice vyhrané a my vám poradíme, ako sa o nich cez zimu správne postarať.

Pôvodné divoké muškáty v prírode vždy skoro vyschnú, prípadne sa zatiahnu pod zem a počkajú si na nové svetlo a vodu. My musíme také podmienky rastlinám umelo vytvoriť a prezimovaním im pripomenúť, že je čas k odpočinku. Rad pre úspešné prezimovanie bolo popísané mnoho, načo teda nesmiete zabudnúť? 

Začať s prípravou na prezimovanie je potreba už na jeseň, v mesiaci september obmedzte zálievku a koncom septembra stačí jedno zaliatie na týždeň. Ukončíme prihnojovanie, aby muškáty ďalej nenasadzovali kvety, ukončili svoj rast a dobre vyzreli. Pokiaľ budú hroziť mrazy, rastlinu zrežte na jednu tretinu jej veľkosti a preventívne rastliny postriekajte proti plesniam a škodcom. Potom rastliny premiestnite do skleníka či do miestnosti alebo priamo na okno, kde je dostatok svetla a teplota od 5 do 10 °C. Optimálna teplota je od 6 do 8 °C. Ak nemajú rastliny dostatok svetla, výhony sa vytiahnu a v horšom prípade môže dôjsť aj k úhynu rastlín. 

Okrem správneho uloženia muškátov je tiež potrebné sledovať zdravotný stav rastlín. Priebežne odstraňujeme odumreté listy a kvety, aby sa na nich netvorili zárodky plesní, prípadne neliahli škodcovia – starostlivosť je na mieste, aby vaša starostlivosť nebola zbytočná. Výborným pomocníkom pre kontrolu výskytu hmyzu je rozvesenie žltých lepových dosiek

Zálievka musí byť primeraná teplote (muškáty zalievame zhruba raz týždenne len toľko, aby zemina nepreschla). 

Náš TIP
Pred zrezaním muškátov a odlomením kvetov, vložte do kvetináčov menovku, aby ste na jar vedeli, o aký druh a farbu sa jedná. 

Na konci februára po prvýkrát muškáty prihnojíme a do konca marca zvyšujeme zálievku na 1x týždenne. V apríli už začneme pravidelne prihnojovať raz týždenne. Nové výhony, ktoré narástli, skráťte. Zo vzniknutých odrezkov si môžete vypestovať nové sadenice.

Related articles

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa