×
Vyhľadávanie v blogoch

Nezamieňajte zornicu a amarylis – nie sú rovnaké

Zornica (Hippeastrum) je často mylne nazývaná amarylis, priradzujeme ho totiž do skupiny Amaryllidaceae. Jedná sa však o dva rôzne druhy, ktoré sa vďaka podobnosti svojich kvetov zamieňajú. Zornica má svoj pôvod v Južnej Amerike (Mexiko, Peru, Brazília). Má špeciálne požiadavky na pôdu, stanovisko aj na spôsob pestovania. Jeho mohutné kvety rastú na dlhých stonkách po dvoch až piatich a najčastejšie sú v bielej, červenej, ružovej alebo oranžovej farbe, mnohé sú však aj dvojfarebné. 

Amarylis belladona, amarylis, pochádza z južnej Afriky a kvitne čisto ružovými kvetmi, trubky jeho kvetov sú užšie a špicatejšie. 

A ako sa o zornicu správne postarať? 

Cibuľu vysádzame do kvetináča, ktorý je len o niečo väčší, než je priemer cibule. Vzhľadom k zemi pôvodu, pretože neznáša premokrenie, musíme na dno nasypať drenáž a na ňu priepustný substrát (volíme kyslejší) s prídavkom piesku. Cibule necháme "vyčuhovať" z jednej tretiny nad povrchom zeminy. Rastlinu potom umiestnime na svetlý okenný parapet a mierne zalejeme. Teplotu udržiavame okolo 22–25 °C. Po vyrašení stvolu začneme pravidelne zalievať a zálievku dodržiavame po celú dobu kvitnutia. Rastline nezabudnite poskytnúť oporu – veľké kvety bývajú ťažké a rastlina by sa mohla vyvrátiť. Kvet vydrží dlhšie, ak premiestnime rastlinu do chladnejšej miestnosti. Kvety sa objavujú väčšinou od januára do apríla. Prihnojovanie je vhodné každý týždeň, do zálievky pridávame minerálne hnojivo s prídavkom draslíka, aby cibule dosiali čo najväčšieho prírastku. Cez leto rastlinám vyhovuje letnenie. Cibule zosilnejú a rastliny budú odolnejšie. 

Zornice vyžadujú dodržiavanie obdobia vegetačného pokoja (sucha), aby pravidelne kvitli, či už v zime alebo skoro na jar. Po odkvitnutí stvol zrežeme a takmer nezalievame. V mesiaci september zálievku ukončíme úplne, zelené časti necháme uschnúť a cibuľu zatiahnuť (ak stvol nie je úplne suchý, zrežeme ho asi 3 cm nad cibuľou). Cibuľu uložíme na suchom mieste pri teplote okolo 15 °C. Asi po troch mesiacoch, kedy sa na vrchole cibule objavia nové púčiky, cibuľu vyberieme, zbavíme sa starých koreňov a zasadíme do čerstvého substrátu. A začína nový kolobeh. 

Menej je niekedy viac, takže ak neunáhlite zálievku a ak dodržíte potrebné obdobie pokoja, zornice vás obdarujú prekrásnymi kvetmi. 

Related articles

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa