×
Vyhľadávanie v blogoch

Október v záhrade – sezóna je skoro na konci

Miestami sa už objavujú prvé prízemné mrazy, záhrada sa farbí do jesenných tónov, ale posledné teplé dni v roku ešte lákajú k práci na záhrade. V októbri je čas na zber posledného neskorého ovocia a zeleniny. Ak je daždivé počasie, záhradu môžeme stále upravovať a na novo tvarovať. Mimo klasickej jesennej starostlivosti sa preto môžete vrhnúť aj do väčších akcií, napr. výsadby drevín, okrasných aj ovocných, ruží, modeláciou terénu, "výstavby" skalky a pod. V zimných mesiacoch môže mráz s jednotlivými komponentami mierne pohnúť, na jar potom postačí skalku upraviť a osadiť. 

Uvoľnené záhony hnojíme a rýľujeme.

Lístie z trávnika denne zhrabujeme a dávame na kompost. Tam, kde to nevadí, ho môžeme ponechať. Poskytneme tak zimný úkryt drobnému užitočnému hmyzu. 

Ak je sucho, zalievame dôkladne ihličnany.

Ukladáme hľuzy georgín, kanny, gladiol a ďalších k prezimovaniu.

Pripravíme semená na stratifikáciu – na jar budeme môcť vysievať. 

Nakoľko teploty stále klesajú, je pred príchodom mrazov potrebné včas zbierať a predovšetkým dobre uskladniť väčšinu zeleniny. Mierny pokles teploty pod bod mrazu (krátkodobý) znesie pekingská kapusta, hlávková kapusta, šalát a čakanka, ochrániť ich môžete napr. netkanou bielou textíliou. Do jari môžeme na záhonoch ponechať ružičkovú kapustu, zimný pór, špenát, čierny koreň, paštrnák, koreňový petržlen (ten neznáša holomrazy, je preto potrebné ich prípadne prikryť), ale myslite na to, aby ste ich z premrznutej pôdy v prípade potreby vybrali. 

Stále môžeme vysádzať okrasné cibuľoviny. Napríklad tulipány, modrice, hyacinty, kosatce, okrasné cesnaky, vonkajšie cyklámeny, narcisy a ďalšie. Pre urýchlenie (ako zimné tak aj jarné) vysádzame aj cibuľky do nádob. Po dôkladnej príprave pôdy vysádzame trvalky, na zimu ich zakryjeme čečinou. 

Páči sa vám rozprávka o Šípkovej Ruženke? Záhradu ako z rozprávky si môžete vytvoriť aj doma. Október je ideálnym mesiacom pre výsadbu ruží, či už malých záhonových a mini ruží, sadbových (vhodných aj do živého plota), pnúcich, pôdopokryvných alebo stromčekových. Ruže na zimu oboráme. 

Zakrývame chúlostivé rastliny, nástielkou z čečiny, lístia či slamy, alebo možno použiť netkanú textíliu. Do polovice októbra pokosíme naposledy trávnik, porast ponecháme vyšší, veľmi nízky porast by mráz ľahko poškodil a pohnojíme ho jesenným hnojivom. 

V záhrade by nemali chýbať dreviny, ako okrasné, tak aj úžitkové stromy a kríky. Október je najvhodnejším mesiacom pre väčšinu listnatých, opadavých druhov. Pri výbere ovocných stromov berieme ohľad nie len na klimatické podmienky záhrady, ale aj na prípadný výskyt škodcov a chorôb. V predajni by vám s výberom mali poradiť, stopercentne sa vyplatí zamerať sa na odolnejšie či rezistentné odrody voči rôznym chorobám. Po výsadbe mladé stromčeky chránime proti okusu zverou. 

Na konci mesiaca okopeme jahodník a k rastlinám opatrne prihrnieme zeminu, ktorá ich bude chrániť pred nepriazňou počasia. 

Pokiaľ chcete rýchliť a používať aj v zime bylinky, je najvyšší čas na vybratie ich trsov zo zeme. Vyryjeme ich, zasadíme do kvetináčov a ponecháme v chlade. Až príde ich čas, stačí preniesť kvetináče do tepla, umiestniť na čo najsvetlejšie miesto a začať výdatnejšie zalievať. 

Kvetiny, ktoré by neprežili zimu vonku, napr. muškáty, fuchsie, oleandre a ďalšie, odnášame do chladnejšej ale bezmrazivej miestnosti, kde prezimujú. Predtým im však poriadne prehliadnite listy, aby ste si nepreniesli do bytu aj nezvaných hosťov v podobe chorôb a škodcov.

Related articles

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa