×
Vyhľadávanie v blogoch

Zbierame zeleninu a ovocie. Ako ich uchovať až do predjaria?

Plody, ktoré sme neskonzumovali, nevylisovali, nezavarili, nezamrazili alebo inak nespracovali môžeme uskladniť pre konzumáciu v zimných mesiacoch. Pri správnom skladovaní nám často vydržia až do jari. 

Pri zbere zeleniny musíme dbať na správne načasovanie. Neskoré druhy zeleniny zbierame jednorazovo, skoré druhy, ktoré dozrievajú postupne, zbierame prebierkou. Zber vykonávame najlepšie ráno alebo v podvečer. V prípade navlhnutia ich necháme pred uskladnením dobre uschnúť. Rovnako ako u ovocia musíme aj u zeleniny zabrániť premrznutiu. To však neplatí pre niektoré neskoré druhy, ako napr. pór, špenát, ružičková kapusta alebo paštrnák, ktoré sú voči mrazu natoľko odolné, že ak ich ponecháme v zimných mesiacoch voľne na záhonoch, nič sa im nestane. Problém možno bude len s tým, ako ich dostať zo zamrznutej pôdy. 

Uskladňujeme predovšetkým koreňovú zeleninu, cibuľu, cesnak a niektoré hlúbovinyhlávkovú kapustu, karfiol alebo kaleráb. Pre skladovanie zeleniny je ideálnym prostredím chladná, dobre vetraná pivnica s teplotami v rozmedzí 1–4 °C.Koreňovú zeleninu zakladáme najlepšie do debničiek s pieskom alebo rašelinou. Hlúboviny ukladáme s koreňovými balmi, ktoré zasypeme hlinou. 

Ovocie zbierame v období zrelosti, kedy sa plody pri nadvihnutí ľahko oddeľujú od vetvičky a stopka zostáva neporušená pri plode (pri odtrhnutí stopky dochádza k narušeniu plodov a ich predčasnému znehodnoteniu v priebehu skladovania). Všeobecne možno povedať, že ovocné plody dozrievajú skôr v nižších polohách a na ľahkých a teplých pôdach, avšak plody, ktoré vyrástli vo vyšších polohách, bývajú v porovnaní s ovocím pestovaným v nížinách trvanlivejšie. 

Najvyšší výnos a akosť docielime, ak budeme ovocie zbierať prebierkou. Aby uskladnené ovocie dlho vydržalo, pred zberom sa vyvarujeme nadmernej závlahe. Pre zber bude najlepšie suché a chladné počasie. Pri zbere ovocia dbáme na to, aby neboli plody mechanicky poškodené. Zberané ovocie bez zbytočných odkladov uskladníme. 

Pre skladovanie ovocia je vhodný tmavá, dobre vetraná pivnica, umiestnená pod úrovňou zeme, vďaka čomu je chránený proti veľkým teplotným rozdielom a premrznutiu. Optimálnym teplotným rozmedzím pre skladovanie ovocia je 1–4 °C, max. 8 °C na začiatku jari. Skladovacie priestory pred uskladnením ovocia včas vydezinfikujeme (pivnicu vybielime vápenným mliekom a vysírime). Pri podlahe skladujeme rýchlejšie dozrievajúce ovocie, je tu totiž nižšia teplota než pri strope. Ovocné plody ľahko preberajú cudzie pachy, neskladujeme ich preto spoločne s aromatickými látkami a pokiaľ je to možné, tak ani so zeleninou alebo zemiakmi. Ovocie v zimných mesiacoch priebežne preberáme a kaziace sa plody ihneď vyhadzujeme. 

Related articles

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa