×
Vyhľadávanie v blogoch

Zber tekvíc je v plnom prúde, druhov je veľa, poznáte niektoré?

Uplatnenie nachádzajú v kuchyni, napr. taký poctivý dyňový kompót alebo tekvicová polievka, sušené okrasné dyne a tekvice dodajú domovu jesennú atmosféru. 

Delicious Golden (Cucurbita maxima) pochádza z USA, kde sa z nej pripravuje tradičné tekvicové pyré a polievky. Plody má jasno červené, srdcovité, o hmotnosti 3–6 kg a hrubou, sýto oranžovou dužinou s vysokým obsahom karotenoidov. 

Hokkaido – meno japonského ostrova, ale aj oranžová tekvica s mäkšou šupkou a sýto oranžovú chutnú dužinu, v našich podmienkach je zrejme najpopulárnejšia. 

Lunga di Napoli (C. moschata) jedna z najväčších medzi muškátovými tekvicami. Plody dorastajú do hmotnosti až 150ákg. Sú kyjovitého, podlhovastého tvaru, s tmavo zelenou šupkou. Semená sa nachádzajú len vo vrcholovej časti, dužina je sýto oranžová, veľmi chutná, kompaktná a stredne pevná. Voskovú vrstvičku pri zbere a manipulácii neotierame, zaisťuje dobrú skladovateľnosť. 

Crown Prince F1 (Cucurbita maxima) má plody guľatého tvaru a sivomodrej farby s vynikajúcou chuťou. Hmotnosť mávajú 3–5 kg. Dužina je široká, sýto oranžová, chuť je výrazná, sladkastá a aromatická. Plody sa veľmi dobre skladujú. 

Blue Hubbard (Cucurbita maxima) je klasická odroda s veľkými plodmi pretiahnuto guľovitého tvaru, ktoré sú na oboch koncoch zúžené a dorastajú do veľkosti 5–8 kg. Majú veľmi tvrdú, lesklú a jemne prehýbanú bradavičnatú kôru, hodí sa preto aj na dekorácie. Má veľmi dobrú skladovateľnosť. 

Obľúbené odrody okrasných dýň a tekvíc

Tŕňová koruna, populárna zmes odrôd s tŕňovými výrastkami po obvode plodu.

Pear Bicolor, dobre sa vysuší, je vhodná k dlhodobej dekorácii, plodí dvojfarebné, žltozelené hruškovité plody. 

Anjelské krídla – tekvičky s krídlami po celom obvode. Rôzne tvary a farby.

Mini turban – menší brat známej odrody Turks Turban. Plody sú menšie oranžovej farby "turbanovitého" tvaru.

Related articles

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa