×
Vyhľadávanie v blogoch

Obľúbené kvety jesene – astry, hviezdice a rozchodníky

Astra, hviezdica či rozchodník sú obľúbené kvety jesene, ktoré sa dajú pestovať na záhone v záhrade ale aj v nádobách, stačí si len správne vybrať v sortimente. Zaujímavo kombinovať idú aj s ďalšími rastlinami výraznými na jeseň, napr. rôznymi trávami doslova neprehliadnuteľným je proso (Panicum). Vhodný je tiež Ceratostigma willmottianum, ktorý má výrazné fialovkasté vetvičky a fialové okraje listov, ktoré sa tiež postupne v priebehu jesene vyfarbujú do purpurova. 

Prelom leta a jesene patrí jednoznačne letným astrám Callistephus chinensis. Sú to jednoročné, okrasné rastliny, vysoké 20–100 cm, ktoré sú pre svoje kvety hojne pestované v záhradách alebo skleníkoch. 

Aster dumosus, Aster novae – sú astry, ktoré kvitnú dlhšie a sú to trvalky, takže vyžadujú menej našej starostlivosti a zostávajú na stanovisku po dlhšiu dobu. Jesenné záhrady krášlia bohatými vysokými trsmi po celý október až do zámrazy. Dekoratívne sú aj vo váze, režú sa plne rozkvitnuté. Pochádzajú zo Severnej Ameriky a pestujú sa v rôznych kultivaroch. Vyhovuje im vlhšie stanovisko na slnku, prípadne v miernom polotieni. 

Aster dumosus je vysoká 20–50 cm. Rozrastá sa podzemkami. Lístky sú úzke tmavo zelené a kopijovité, má bohaté kvetenstvo jednoduchých alebo poloplných kvetov s odtieňmi od bielej cez ružovú, tmavo červenú až po fialovú. Trsy každým druhým rokom na jar rozsadíme, inak kvitne len po okrajoch.

Aster novae je vysoká 100–140 cm, uzučké listy sú sivozelené, chlpaté. O trochu nižšie je Aster novae belgie, dorastá výšky 80–120 cm, listy sú hladké, zelené. Táto astra je vhodná aj do vyšších polôh s chladnejšou klímou. Farby kvetov sú od bielej, ružovej, červenej až po modrú a tmavo fialovú. Sú drobnejšie, ale je ich mnoho. Množíme ich jarným delením trsov alebo odrezkami.

Aster lateriflorus odroda "Prince" má tmavo purpurový list a je zdobená po celú dobu vegetácie. Kvety majú tmavo purpurový stred a belasé až belaso fialovkasté plátky po obvode.

Jemný, sviežo zelený list má botanický druh Aster linosiris, astra, ktorá upúta neobyčajným žltým plným kvetom, ktorý je medzi týmito rastlinkami raritou. 

Typickou jesennou trvalkou je tiež vysoký rozchodník(Sedum telephium, Sedum x spectabile), s tanierovitými purpurovo ružovými kvetmi a mäsitou dužinatou stonkou a listami, ktorý rastie od nížin až do pohorí. Staršie trsy sú ozdobou celú sezónu, ale ich krása vrcholí až na jeseň. Dorastajú do výšky 40–60 cm. Rastie na záhone aj v nádobách, patrí medzi mimoriadne vitálne trvalky, veľmi odolné k suchu. Vyhovuje mu slnečné stanovisko, v polotieni sa nevzhľadne sklesne. Na zimu sa nemusí zastrihávať, odkvitnuté stonky zostanú ako ozdoba záhrady. Zo starších odrôd poznáme Herbstfreude so sivozeleným listom, z novších je tu Matrona, silná robustná rastlina, ktorá má aj červenkasté listy. Existujú aj rozchodníky s purpurovými, temnými listami a drobným kvetom. 

Related articles

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa