×
Vyhľadávanie v blogoch

Prišiel čas zasiať dvojročné rastliny, výsev v lete sa vyplatí

Niektoré rozkvitajú skoro v jari, v dobe, kedy letničky začíname len vysievať. Krásne doplnia jarné cibuľoviny. Nezábudky, zimné fialky, slezovky, atraktívne náprstníky a zvončeky nás upútajú už z diaľky. Obzvlášť vynikajú sirôtky, ktoré rozkvitajú najčastejšie, a pokiaľ je zima miera, potešia nás kvety už vo februári. 

Nie všetky dvojročné rastliny sú však skutočne dvojročné, niektoré majú vývoj kratší než jeden rok, ale životným cyklom do dvoch rokov (alebo skôr vegetačných sezón) skutočne zasahujú. V záhradkách k nim radíme aj rastliny, ktoré vysievame v lete, vysadzujeme v jeseni a na jar sa tešíme na ich kvety. 

Dvojročné rastliny vysievame práve v tomto období, v júni a v júli do pareniska, kvetináčov alebo na starostlivo pripravený výsevný záhon. Výsevy trpia pri klíčení vplyvom vysokých teplôt (predovšetkým u sirôtok), kedy pôda veľmi rýchlo vysychá, semienka preto len slabo zasypeme a po zaliatí ich zatienime a pravidelne zalievame. Tienenie dáme dole akonáhle začnú klíčiť, ale za slnečného počasia ich opäť ľahko pritienime. Príliš vysoké júlové teploty bývajú väčšinou príčinou neúspešného pestovania. 

Po vzídení rastlín, predovšetkým pri výsevoch v parenisku, je nutné výsevy tiež dôkladne vetrať, aby sa sadenice príliš nevyťahovali. Ak je výsev príliš hustý, rastliny prepichujeme, aby mali viac priestoru, a na konečné stanovisko vysádzame na jeseň alebo na jar. Stanovisko vyberieme na výslnie, dvojročné rastliny znesú však aj polotieň. Pozor však na úpal a vysušené stanovisko. Pôda musí byť kvalitná, humózna, skôr hlinitá. Nevhodné sú pôdy suché a čerstvo vyhnojené kravským hnojom. V premokrenej alebo v pôde prehnojenej dusíkom rastliny ľahko vymŕzajú alebo hnijú. 

Pred holomrazmi ich ochránime ľahkou podstielkou, napr. z čečiny, na jar ich však musíme včas odstrániť, aby rastliny nezhnili. Potom potrebujú prihnúť a okopať. 

Related articles

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa