×
Vyhľadávanie v blogoch

Ako sa starať o paradajky, aby bola úroda bohatá?

Ako sa starať o paradajky, aby bola úroda bohatá?

Paradajky sú vhodné pri pestovaní v 1. trati, výborne totiž znášajú hnojenie maštaľovým hnojom. Pre vývoj mladých rastlín je najdôležitejší obsah fosforu a vápnika v pôde. Dusíkaté hnojenie rozdelíme na dve časti, najprv hnojíme pri základnom hnojení na jar a druhýkrát v dobe počiatku tvorby prvých plodov (o veľkosti asi 2 cm). Veľkosť plodov pozitívne ovplyvňuje zásoba draslíku v pôde.

Pri pestovaní paradajok v kvetináčoch sa zásoba hnojív rýchlo vyčerpáva. Raz za 14 dní aplikujeme zálievku s hnojivom (vhodný je napríklad Kristalon – na počiatku rastú zelené hmoty, hnojte Kristalonom Start, akonáhle sa začnú objavovať prvé kvety, prejdite na Kristalon Plod, použiť môžete aj Kristalon Gold a Kristalon Zdravá paradajka a paprika). Odolnosť voči stresu, maximálnu násadu kvetu a stálu vitalitu, môžeme podporiť hnojivovou zálievkou s aplikáciou Vitality Komplex. Ak používame prírodné hnojivá, veľmi obľúbeným je skvasený slepačí trus, ktorý po odložení a patričnom nariedení pôsobí optimálne na rast paradajok i tvorbu plodov, a to bez prídavku umelých hnojív.

Nezabúdame na prevenciu proti chorobám a škodcom, hlavne ak je daždivý rok a vlhké počasie pre rozvoj plesne a hubových ochorení. Ak sa vyskytnú na rastlinách škodcovia (vošky, molice, roztoče), môžeme už pri prvom výskyte aplikovať ekologický prípravok Rock Effect – prítomní škodcovia sú zahubení a navyše ošetrené rastliny ďalším škodcom nebudú chutiť. Poprípade sa môžu použiť iné prípravky, na trhu je ich dostatok a určite si vyberiete.

Z chorôb úrodu najviac ohrozuje pleseň zemiaková – na listoch vznikajú od okrajov nepravidelné, šedo-zelené škvrny, ktoré postupne zasychajú. Choroba môže napadnúť i stonku a plody, ktoré sa nemôžu konzumovať. Šírenie plesne zemiakovej je najrýchlejšie za vlhkého počasia a za nízkych alebo kolísavých teplôt. V priebehu mesiaca jún, hlavne ak je vlhký, použijeme preventívny postrek ako napríklad Acrobat alebo Kuprikol. Ošetrenie potom opakujeme v pravidelných intervaloch podľa odporučenia v návode.

Tiež dáme pozor na septóriovú škvrnitosť u paradajok. Toto plesňové ochorenie býva veľmi často zamieňané so zemiakovou plesňou na paradajkách. Priebeh choroby je podobný ako u plesni zemiakovej, na listoch spočiatku vznikajú drobné šedé alebo čierne fliačky, ktoré postupne naberajú na veľkosti. Listy zožltnú a zasychajú, rovnako ako i stonka a postupne celá rastlina, ktorá nakoniec uhynie. Táto choroba obvykle nezasahuje plody, čiže je možné ich otrhať a konzumovať od už napadnutej rastliny. Postihnuté rastliny je nutné spáliť, rozhodne ich nedávame na kompost, spóry plesne bežne prežívajú na zvyškoch rastlín a môžu sa šíriť ďalej. Šírenie tejto plesne podporuje chladné počasie. Preventívne v priebehu mesiaca jún použijeme širokospektrálne prípravky ako je napríklad Dithan.

Related articles

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa