×
Vyhľadávanie v blogoch

Čajovník čínsky – užitočná izbovka

Už tisíce rokov pred našim letopočtom popíjali ľudia v Oriente nálev z lístkov čajovníka. Oddávna mu boli pripisované blahodarné účinky na zdravie a povzbudzujúce vlastnosti. Čajovník sa pestuje v tropických a subtropických oblastiach Ázie a v našich podmienkach ho možno pestovať ako izbovú rastlinu, ktorá občas poskytne aj lístky na prípravu vlastného, čerstvého čaju. 

U lístkov nedochádza k fermentácii, takže má zelený čaj priaznivejšie účinky než čierny, pretože fermentácia značnú časť cenných látok znehodnocuje. Zelený čaj vďaka polyfenolom, látkam so silnými antioxidačnými vlastnosťami, môže pôsobiť ako určitá prevencia proti rôznym druhom rakoviny aj srdcových ochorení, prospešný je aj pri nachladení. Pomáha znižovať krvný tlak a podporuje pružnosť ciev a kapilár, obsahuje fluoridu pôsobiacu proti tvorbe zubného kazu, celkovo predlžuje dlhovekosť a udržiava vitalitu (podľa čínskej medicíny), môže uľaviť pri astme a prospieva tráveniu. 

Čajovník čínsky (Camellia chinensis) je pekný krík s lesklými, tmavozelenými lístkami. Na jar a často znova na sklonku leta rozkvitá pôvabnými, bielymi kvetmi. 

Ako na jeho pestovanie?

Semenám narušíme obal a pred výsevom ich jeden až dva dní máčame vo vlažnej vode. Sadíme ich do bežného substrátu najlepšie s nižším obsahom vápnika. Pri väčšom množstve vápnika v pôde rastliny uhynú, preto je potrebné dávať pozor na hnojenie. Nádobu prekryjeme igelitom alebo umiestnime do izbového skleníka. Teplota pri klíčení by sa mala pohybovať medzi 20–25 °C. Stanovisko volíme svetlé, ale nie s dopadom priamych slnečných lúčov. Rastlinkám vyhovuje vyššia vzdušná vlhkosť – prospejú teda odparovače, misky s vodou, izbové fontánky v bezprostrednej blízkosti a podobne. Rastliny presádzame do hlbších kvetináčov. Zálievka musí byť pravidelná, pozor však na premokrenie, substrát by mal byť stále mierne vlhký. Voda nesmie byť tvrdá, s vysokým obsahom vápnika. Rastlinky zaštipujeme, akonáhle dosiahnu výšku okolo 12 cm, aby sa vetvili a vytvorili pôvabné kríčky. Čajovník je vhodné "letniť." Pretože ani v zime neopadáva, je potrebné mu dopriať čo najviac svetla. Môže byť v teplej izbe (kde sú nároky na svetlo a zálievku o to väčšiu), alebo aj na chladnejšom mieste, kde však teplota neklesá pod 10 °C. Lístky je možné zbierať pravidelne po dvoch až troch rokoch rasti, na začiatku a na sklonku leta, obvykle vždy 2–3 koncové na každej vetvičke

Doporučujeme prikúpiť
Related articles

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa