×
Vyhľadávanie v blogoch

Huby liečia

Už od pradávna ľudia používali huby ako základ vynikajúcich pokrmov, ale vedeli, že tiež liečia. Dobre pripravené huby sú veľmi chutné, posilňujúce, podporujúce imunitu, pomocníci pri alergiách...

Pleurotusostreatus t. j. hliva ústricová rastie na pňoch a odumierajúcich listnatých stromoch od jesene do jari. Možno ju rovnako pestovať na pňoch v záhrade, na klátoch či v substráte. Má vynikajúcu chuť a radu prospešných účinkov. 

Obsahuje významné množstvo vitamínov, minerálov a stopových prvkov – sú to predovšetkým glukány, ktoré podporujú imunitný systém – zvyšujú tvorbu protilátok proti patogénnym baktériám, vírusom a plesniam.

Glukány podporujú tvorbu črevných krviniek, čím posilňujú fyzickú výkonnosť a celkovú vitalitu. Tiež pôsobí ako antioxidant, pomáha znižovať hladinu cholesterolu v krvi, podporuje metabolizmus a prospešná môže byť aj pri alergiách.

V prípade zdĺhavých infekcií či chronického únavového syndrómu hliva a glukány v nej obsiahnuté môžu pomôcť. 

Liečivé účinky hlivy sú najsilnejšie

Pokiaľ ju užívate surovú, alebo usušenú a namletú a to dlhodobo 30–90 g čerstvých plodníc alebo 3–9 g prášku z rozdrvených usušených húb denne, aspoň po dobu jedného mesiaca. Bežne ich možno dostať v lekárni v podobe kapsuly s namletou hlivou.

Ak si vyrobíte vlastný prášok (alebo kapsulu vysypete), môžete ho pridávať tesne pred konzumáciou napríklad do polievky, ktorá už nie je vriaca. Využijete tak prospešné účinky aj chuť a vôňu hlivy. 

Agaricus campestris t. j. pečiarka poľná – tiež lahodná huba s prospešnými účinkami. Majú veľa bielkovín, vitamínov, vyšší obsah draslíka a biologicky aktívnych látok. Sú ideálnou súčasťou pokrmov pri redukčných diétach.

Podobne ako hliva môžu pri dlhodobom podávaní uľaviť pri alergických problémoch. U bežne pestovaných druhov – pečiarka dvojvýtrusovápečiarka záhradná – boli preukázané priaznivé účinky na alergie, predovšetkým kožné a tiež pri astme. 

Ich účinky, rovnako ako pri hlive sú viditeľné skôr v surovom stave. Chutia však omnoho lepšie ako surová hliva. Podávajte ich nakrájané (aj so šupkou) v šaláte alebo na obloženom chlebíku, samozrejme dokonale umyté od substrátu a musia byť mladé a čerstvé.

Lepšie než nákup v obchode je vypestovať si vlastné a zbierať ich čerstvé v takom množstve, ktoré práve potrebujete. 

Related articles

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa