×
Vyhľadávanie v blogoch

Hnojenie záhrady v jeseni

Nie len v dobe rastu, kvitnutia a pri tvorbe plodov potrebujú rastliny dostatok živín. Aby úspešne prezimovali a neboli po sezóne vyčerpané, je potrebné sa o nich postarať aj v jeseni a pripraviť ich na dlhé zimné obdobie. Musíme im aj teraz dodať primeranú výživu. Platí teda dôležitá zásada – koľko živín rastlina odoberie, toľko ich musíme do pôdy dodať. 

Pre jesenné hnojenie sú vhodné hnojivá bohaté na draslík (K), ktorý zvyšuje pevnosť a odolnosť rastlinných pletív, čím sa eliminuje poškodenie mrazom v priebehu zimy a vytvárajú sa tak dobré predpoklady pre úspešné prezimovanie. Okrem iného vyšší obsah draslíka zvyšuje odolnosť porastu proti pôvodcom hubových ochorení (napr. plesne snežnej). Nevyhnutnou zložkou jesenných hnojív je horčík (Mg), ktorý zabraňuje predčasnému žltnutiu listov a hnednutiu ihličia. Pre dodanie horčíka rastlinám sa používa aj horká soľ, ktorú je možné zakúpiť ako v kryštalickej forme, tak aj v tekutej. 

Na jeseň je nutné rast obmedziť až zastaviť a podporiť vyzrievanie rastlinných pletív. Vyhnúť sa tak musíme hnojivám bohatým na dusík (N), je preto potrebné pre výživu rastlín v tomto období vyberať hnojivá s označením – jeseň. K dispozícii sú dnes jesenné hnojivá vhodné pre rôzne skupiny rastlín. 

Príprava pôdy a jesenné hnojenie

Po zbere pôdu poriadne prekypríme a doplníme vyčerpané živiny. K tomu účelu sú vhodné aj čisto prírodné, organické hnojivá, napr. konský či kravský hnoj, slepačí hnoj, prípade ich kombinácia a varianty alebo druhy určené špeciálne pre jesenné hnojenie, napr. s guánom. Tieto granuláty sú ľahko aplikovateľné a manipulácia s nimi veľmi pohodlná. Hnojivá vytvoria v pôde humus, dodajú nové živiny, podporujú pôdne mikroorganizmy a starajú sa nie len o rastliny, ale aj o dlhodobé zdravie a úrodnosť pôdy. Odmerané množstvo pohodíme po záhonoch, zapravíme do pôdy a zalejeme. Takto ošetrená pôda je pripravená na ďalšiu záhradkársku sezónu. 

Záhony po zbere je vhodné na jeseň tiež dezinfikovať dusíkatým vápnom

Pri jesenných výsadbách, na prihnutie k ružiam, jahodám a ďalším rastlinám ako výživa aj ochrana pred zimou, poslúži dobre vyzretý kompost

Related articles

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa